BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις – Ποιες μετοχές «βγάζουν» άμυνες

Στο -0,79% και τις 854 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις – Ποιες μετοχές «βγάζουν» άμυνες

Φρένο στη σημερινή καθοδική πορεία προσπαθεί να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι σταθεροποιείται στη ζώνη των 875 μονάδων, εν μέσω των εισαγόμενων πιέσεων από τις αγορές του εξωτερικού.  

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ελεγχόμενη πτώση της τάξης του 0,79% και υποχωρεί στις 854,17 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (882,10 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (873,92 έως 880,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οι οποίες προς ώρας δεν παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, βρίσκονται οι μετοχές των Viohalco και Mytilineos, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 2%. Από κοντά ακολουθούν και οι τραπεζικές μετοχές των Εθνική Τράπεζα – Πειραιώς, ενώ η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola βρίσκεται στο -1,9%. 

Η αρνητική τάση, βέβαια, βρίσκει αντιστάσεις στα στηρίγματα των μετοχών σε ΟΤΕ, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες κερδίζουν 1% και προσπαθούν να περιορίσουν τη σημερινή «ζημιά», η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις διεθνείς αγορές και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. 

Διεθνείς πιέσεις απειλούν το Χ.Α. 

Άλλωστε, το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει, παραμένει εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία σήμερα υποχωρούν κοντά στο 2%, μετά την εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 1,56%   

Όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, προαναγγέλλουν τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού (3,4% τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη) για ένα μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι υπολογίζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο λιγότερο ελκυστικές καθίστανται οι μετοχές των εταιρειών, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται προάγγελος μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Ήδη, εξάλλου, αρκετές εισηγμένες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους, ως απόρροια των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.   

Η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει σημαντικά και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις τόσο σε μια σειρά ελληνικών εταιρειών όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία (εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% το 2021).   

«Ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής εγχώριων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη λειτουργία του μηχανισμού προεξόφλησης του επερχόμενου ελπιδοφόρου αφηγήματος, με το Γ.Δ. να συσσωρεύεται κάτω από τις 900 μονάδες» σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς.   

Στο 1,5% οι απώλειες στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, από το πτωτικό κλίμα δεν γλιτώνουν ούτε οι τράπεζες, οι οποίες υφίστανται σημαντικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν τα στηρίγματα των 550 μονάδων, υποχωρώντας στο -1,52% και τις 551,71 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στο -2% και το 1,38 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στο -1,8% και τα 2,44 ευρώ.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank καθορίζεται στο -1,7% και το 1,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται σε λιγότερο μειονεκτική θέση, καθώς υποχωρεί κατά μόλις 0,7% και το 0,82 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,76% 1,119 ευρώ  
  • Attica Bank -1,23% 4,03 ευρώ  
  • Eurobank -0,72% 0,826 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,85% 2,444 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,98% 1,389 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς, με τις μετοχές των Mytilineos και Viohalco να τίθενται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, χάνοντας τουλάχιστον το 2% της αξίας τους. 

Απώλειες κοντά στο 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Aegean και Lamda Development, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil διαπραγματεύονται στη ζώνη του -1%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 1,3% και τα 7,5 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ και Σαράντης διαμορφώνονται κοντά στο +1%. Μικρότερα κέρδη σημειώνει, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής οι μετοχές των Cenergy, Profile, Eυρωπαϊκή Πίστη και ΑΒΑΞ, οι οποίες διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%. Στηρίγματα, αντίθετα, παρέχουν οι μετοχές των Πλαίσιο – Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 67 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

moneyreview.gr     

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News