BUSINESS & FINANCE

Υπό κλοιό διεθνών πιέσεων το Χ.Α. – Απειλούνται οι 870 μονάδες

Στο -0,84% και τις 874 μονάδες ο Γ.Δ.

Υπό κλοιό διεθνών πιέσεων το Χ.Α. – Απειλούνται οι 870 μονάδες

Νέο βήμα προς τα πίσω κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιστρέφει προς τη ζώνη των 870 μονάδων, εν μέσω των εισαγόμενων πιέσεων από τις αγορές του εξωτερικού. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αισθητή πτώση της τάξης του 0,84% και υποχωρεί στις 874,68 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (882,10 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 6,5 μονάδες (873,92 έως 880,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.  

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως επανειλημμένως έχουμε προειδοποιήσει, εξακολουθεί να αποτελεί έρμαιο του κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες σήμερα υποχωρούν άνω του 1,5%, μετά την εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 1,56%  

Όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, προαναγγέλλουν τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού (3,4% τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη) για ένα μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι υπολογίζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο λιγότερο ελκυστικές καθίστανται οι μετοχές των εταιρειών, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται προάγγελος μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Ήδη, εξάλλου, αρκετές εισηγμένες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους, ως απόρροια των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.  

Η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει σημαντικά και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις τόσο σε μια σειρά ελληνικών εταιρειών όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία (εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% το 2021).  

«Ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής εγχώριων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη λειτουργία του μηχανισμού προεξόφλησης του επερχόμενου ελπιδοφόρου αφηγήματος, με το Γ.Δ. να συσσωρεύεται κάτω από τις 900 μονάδες» σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς.  

Στο 1% οι απώλειες στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, από το πτωτικό κλίμα δεν γλιτώνουν ούτε οι τράπεζες, οι οποίες στα πρώτα λεπτά της ημέρας υποχωρούν κατά 1,07% και περιορίζονται στις 554,27 μονάδες.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο -1,6% και τα 2,45 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο -1,5% και το 1,39 ευρώ. 

Κάτω του 1%, αντίθετα, καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες κινούνται στο 1,13 και το 0,82 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,75% 1,1305 ευρώ 
  • Attica Bank -0,61% 4,055 ευρώ 
  • Eurobank -0,70% 0,8262 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,57% 2,451 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,48% 1,396 ευρώ 

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς, με τις μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Viohalco και Motor Oil να διολισθαίνουν άνω του 1,5%. 

Απώλειες τουλάχιστον 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Mytilineos, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development, ενώ στο αρνητικό κλίμα αντιστέκονται οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ και ΟΤΕ, οι οποίες εμφανίζουν μικρά κέρδη. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει μέχρι στιγμής η μετοχή της Profile, η οποία χάνει περίπου 2%, ενώ άνω του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για Autohellas, Cenergy, Quest, ΑΒΑΞ και Ικτίνο. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News