ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ισχυρό στόρι ανάπτυξης

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ισχυρό στόρι ανάπτυξης

Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τη βιομηχανία χαλκού και αλουμινίου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ που έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2013 οπότε η έδρα του μεταφέρθηκε στο Βέλγιο. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, διεθνώς, για χαλκό και αλουμίνιο, σε συνδυασμό με την κυριαρχική θέση της εταιρείας, πανευρωπαϊκά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέα υψηλά τα μεγέθη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, της οποίας οι πωλήσεις πρώτου εξαμήνου ξεπέρασαν σημαντικά ακόμη και αυτές του 2019.

«Η ΕΛΒΑΛ και η ΧΑΛΚΟΡ είναι εταιρείες που έχουν μεγαλώσει οργανικά, έχουν βασιστεί στη συνέπεια, τη συσσώρευση εμπειρίας, την εξωστρέφεια και την μεγάλη προσέγγιση στην ποιότητα. Έχουν επενδύσει, από την εποχή που η έδρα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, περίπου 1,5 δισ. ευρώ» σημείωσε, χθες, σε εκδήλωση κατόπιν δημοσιογραφικής ξενάγησης, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ο τομέας του αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ), όπως ανέφερε ο Σπύρος Κοκκόλης οικονομικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ,  κατά το φετινό εξάμηνο όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την πανδημία, αλλά έχει καταγράψει νέα επίπεδα ποσοτήτων που υπερβαίνουν ακόμη και αυτά του 2019. Οι πωλήσεις δηλαδή, ανήλθαν σε 176 εκατ. τόνους έναντι 159 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τη νέα πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα έως το 2023 κατά 73%. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του πιο σύγχρονου θερμού έλαστρου σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ το νέο ψυχρό έλαστρο έξι κυλίνδρων επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας τελικού προϊόντος στους 520 χιλ. τόνους. Η ΕΛΒΑΛ, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα θερμής έλασης εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη και το 86% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές σε 100 χώρες, εντοπίζει ισχυρές προοπτικές λόγω της αύξησης της ζήτησης για κουτιά αλουμινίου κατά 400 χιλ. τόνους με ορίζοντα το 2030. Όπως και στην ισχυροποίηση της ζήτησης για αλουμίνιο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η ΕΛΒΑΛ διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα 350.000 τόνων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα 3 χρόνια σε 500 χιλ. και θα μπορούσε να αγγίξει τις 800.000 σε βάθος χρόνου.

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ισχυρό στόρι ανάπτυξης-1

Στον κλάδο χαλκού, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής διέλασης και κραμάτων της Halcor Πάνος Λώλος, η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη επειδή το συγκεκριμένο μέταλλο είναι κατά 100% ανακυκλώσιμο, διαθέτοντας κομβικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Η ΧΑΛΚΟΡ, που αποτελείται από τέσσερις παραγωγικές θυγατρικές εταιρείες, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη, με τη ζήτηση για χαλκό να βαίνει αυξανόμενη λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, καθώς υπολογίζεται ότι η χρήση του καθαρού χαλκού και κραμάτων  αυξάνεται έως και 4 φορές, σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Ενοποιημένες πωλήσεις στον χαλκό

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ισχυρό στόρι ανάπτυξης-2

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ισχυρό στόρι ανάπτυξης-3

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, που καταγράφει άνοδο, αντιπροσωπεύει μόλις το 13% έως 14% του συνολικού κόστους κατεργασίας των προϊόντων της εταιρείας, ενώ η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, όπως ο χαλκός, κατά πάγια πρακτική, μετακυλίεται στον πελάτη, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News