Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 12:54
BUSINESS & FINANCE

Ο Β. Ράπανος νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο Β. Ράπανος νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του moneyreview.gr. Kαθήκοντα αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίασή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΤ εξελέγησαν ομόφωνα ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για μία διετία οι: κ. Βασίλειος Ράπανος, Πρόεδρος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Φωκίωνας Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Πανταλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, Αντώνιος Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Peter Yeates, Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC στην Ελλάδα, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank, Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδας και Βασίλειος Τραπεζάνογλου, Πρόεδρος της Vivabank.

Αμέσως, μετά την εκλογή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε ομόφωνα ως πρόεδρο τον Βασίλειο Ράπανο και ως αντιπρόεδρο τον Παύλο Μυλωνά, που θα συγκροτούν και το προεδρείο της ΕΕΤ.

«Με συγκίνηση, αλλά και με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης αναλαμβάνω, εκ νέου, την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η διαρκής ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της Ένωσης σε κρίσιμες για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία περιστάσεις, εγγυώνται ότι αυτή θα ανταποκριθεί το ίδιο επιτυχημένα και στις πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες που μας επιφυλάσσει το μέλλον» δήλωσε ο κ. Ράπανος και πρόσθεσε: «Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα υπόλοιπα καταστατικά όργανα της ΕΕΤ με προσήλωση σε βασικές αρχές, όπως η σκληρή και μεθοδική δουλειά, η συνέπεια, η λογοδοσία, ο αλληλοσεβασμός και η επιδίωξη επίτευξης συναινέσεων. Η ΕΕΤ έχει ήδη συμπληρώσει 93 χρόνια ενεργού δράσης και σταθερός μας στόχος παραμένει να διατηρήσει την καίρια σημασία και λειτουργία της, και να συνεχίσει αμείωτα την προσφορά της».

Ο κ. Ράπανος έχει διατελέσει και στον παρελθόν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ την περίοδο 2009-2012, αλλά από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (1975) και είναι κάτοχος Master’s στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικού (PhD) από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά. Έχει διατελέσει Υποδιοικητής και Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) (1998-2000), Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2004), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (2000-2004), όπως επίσης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (2009-2012) και από τον Μάιο του 2014 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

Κάνοντας απολογισμό της δράσης του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, που διετέλεσε πρόεδρος του δ.σ. της ΕΕΤ από το Μάρτιο του 2019 μέχρι σήμερα, σημείωσε πως «αναλάβαμε τη Διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πριν από 2,5 περίπου χρόνια, σε μια περίοδο αισιοδοξίας για τις προοπτικές της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, μετά από τη 10ετή κρίση. Αλλά η πανδημία από τις αρχές του 2020 άλλαξε το περιβάλλον ριζικά». Παρόλα αυτά, όπως είπε, «η Ένωση, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των μελών μας, και σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με τις Αρχές, αντιμετώπισε την κρίση επιτυχώς. Το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις αυξημένες ανάγκες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με την παροχή ρεκόρ ρευστότητας που ξεπέρασε το 20 δισ. ευρώ, αλλά και με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της προσωρινής αναστολής πληρωμής δόσεων. Παράλληλα, και εν μέσω πανδημίας, συνεχίστηκε με επιτυχία και ταχύτητα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ως Διοικητικό Συμβούλιο συμβάλλαμε αποτελεσματικά στη διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού νόμου».

Επισήμανε ακόμη πως τέθηκαν οι βάσεις για την εκ βάθρων ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Ένωσης με την συνδρομή της συμβουλευτικής εταιρείας ΜcKinsey. «Στη σημερινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και τα ηνία του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν πλέον οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μελών μας» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News