BUSINESS & FINANCE

ΕΦΚΑ: Πού στηρίζεται η εκτίμηση για μέγα πλεόνασμα στα ταμεία

ΕΦΚΑ: Πού στηρίζεται η εκτίμηση για μέγα πλεόνασμα στα ταμεία

Mετά την ταλαιπωρία της πανδημίας, πλεόνασμα 1,039 δισ. ευρώ προβλέπεται για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) για το 2022. Βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προφανώς αποτελεί ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεί. Το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου; Η ανάπτυξη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας που με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Ας δούμε όμως τα αριθμητικά δεδομένα. 

Τα ασφαλιστικά ταμεία το 2022

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του υποτομέα των ΟΚΑ προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1.039 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κατά 654 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 969 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Ειδικότερα:

  • 749 εκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από την αύξηση κατά 749 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης
  • 209 εκατομμύρια ευρώ θα είναι αυξημένες οι μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Η  μεταβολή  αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο:

  • στην αυξημένη επιχορήγηση που εκτιμάται ότι θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης
  • στην επανεκτίμηση κατά 33 εκατ. ευρώ του ύψους της επιχορήγησης για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την παράταση και για το έτος 2022 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 314 εκατ.

ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2022-2025, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης για καταβολή κύριων συντάξεων, εφάπαξ παροχών και παροχών ασθένειας σε είδος.

Η αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020 ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Από την άλλη, η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των εφάπαξ παροχών οφείλεται στην επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Μεγαλύτερο πλεόνασμα και το 2021

Παράλληλα για το τρέχον έτος, η εκτίμηση είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) θα παρουσιάσει βελτίωση κατά 304 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 2022-2025 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 442 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 710 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Οι κοινωνικές παροχές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 188 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη δαπάνη για καταβολή κύριων συντάξεων και τη συνεπακόλουθη αυξημένη δαπάνη καταβολής εφάπαξ αποζημίωσης, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020 .Οι κοινωνικές παροχές σε είδος αυξήθηκαν κατά 143 εκατ. ευρώ, απεικονίζοντας κατά κύριο λόγο την προσπάθεια για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News