BUSINESS & FINANCE

Αντίστροφη μέτρηση για το τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης

Αντίστροφη μέτρηση για το τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης

Μπορεί ο διαγωνισμός για την πολιτεία καινοτομίας, που θα υλοποιηθεί στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στη Λ. Πειραιώς, να είναι σε προχωρημένο στάδιο όμως, πρόοδο εμφανίζει και το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς (Thess INTEC) στην Περαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας που θα υλοποιηθούν σε έκταση 760 στρεμμάτων, η οποία είχε μεταβιβαστεί το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2020 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα επέστρεψε στο Δημόσιο, ώστε να κατασκευαστεί τεχνολογικό πάρκο.

Χθες, το Δημόσιο έδωσε σε διαβούλευση, διάρκειας 30 ημερών, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου του οποίου το οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία τοποθετείται την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του, στα 432 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε αρχές καλοκαιριού. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέσα στο 2022, με τον προϋπολογισμό της πρώτης φάσης του έργου να τοποθετείται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η εγκατάσταση θα αποτελείται από τις εξής τρεις ζώνες:

-Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

– Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται η ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο) και

-Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Κατά την περιβαλλοντική μελέτη, οι προτεινόμενοι χώροι με πράσινο και θεματικό πάρκο αποτελούν τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την υγεία-αναψυχή του πληθυσμού, ενώ θα βελτιωθούν οι σημερινές συνθήκες υποβάθμισης του χώρου εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και κουνουπιών. Επίσης, αναμένονται ισχυρά θετικές επιπτώσεις στην ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης, εξαιτίας της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θετικές επιπτώσεις ενδεχομένως να καταγραφούν (έμμεσα) και στο τοπικό εισόδημα των γειτονικών οικισμών (κυρίως στους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης), εξαιτίας της αναμενόμενης αναβάθμισης στην αξία των ακινήτων.

Το τεχνολογικό πάρκο ευνοείται από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια πανεπιστημιούπολη 120.000 φοιτητών και ερευνητών, ενώ βρίσκεται σε εγγύτητα με βαλκανικές χώρες, γεγονός που ενισχύει τον ρόλο του ως ευρύτερου πόλου έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας. 

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) θα κληθεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου με την προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών και κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότησή του που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της πρώτης φάσης του έργου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News