Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 15:34
BUSINESS & FINANCE

Β. Κορκίδης: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται με αισιοδοξία

Β. Κορκίδης: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται με αισιοδοξία

Στους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος εστιάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωσή του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο – όπως παρατηρεί – «κινείται με αισιοδοξία» και «υπολογίζει τον πληθωρισμό».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η τάση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ανάσχεση της πανδημίας, η πτώση της ανεργίας, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι βασικές συνιστώσες που, εν πολλοίς, θα προσδιορίσουν την απεικόνιση της οικονομικής πορείας της χώρας το 2022. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, από την ταχύτητα των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί η ισχυροποίηση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον ευμετάβλητο διεθνώς από το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του προσχεδίου για τη μεταβολή του ΑΕΠ σημειώνει πως η αναθεώρηση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021 είναι ακόμη πιο πάνω από την πρόσφατη εκτίμηση για 5,9%, ενώ, για το 2022, οι εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ «ορθώς είναι πιο συντηρητικές στο 4,5%».

Όπως σημειώνει, «ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει, τόσο την ενσωμάτωση του πακέτου θετικών μέτρων 3,5 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, όσο και τη δυνατότητα ενός νέου πακέτου παροχών, που, όμως, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους θεσμούς εντός Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης».

«Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022 αποτυπώνεται στο προσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται η επέκταση του μέτρου στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς ομάδες είναι υπό εξέταση, κυρίως λόγω του κύματος ακρίβειας που σαρώνει όλη την Ευρώπη και πρόκειται να συζητηθεί στο ECOFIN από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε» συνεχίζει ο κ. Κορκίδης.

Επισημαίνει ακόμη πως «το προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προσεγγίζει προσεκτικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, που αυξήθηκε το οκτάμηνο και το πρωτογενές αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,38 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 897 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, συνεχίζει, «το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 34,69 δισ. ευρώ και 2,45 δισ. ευρώ υψηλότερα της εκτίμησης στο ΜΠΔΣ, επειδή περιλαμβάνονται σε αυτά, αφενός η προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσού 2,31 δις ευρώ και, αφετέρου τα έσοδα από ANFAs 644 εκατ. ευρώ».

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται με αισιοδοξία, προβλέπει σημαντική ανάπτυξη, υπολογίζει τον πληθωρισμό, παρακολουθεί το ενεργειακό κόστος, προσδοκά επενδυτική εγρήγορση, δεν αποφεύγει το πρόβλημα των ελλειμμάτων και αναζητά όλα τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και εισφορών το 2022» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News