BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σε θετικό έδαφος, με τη ΔΕΗ σε θέση οδηγού

Χρηματιστήριο: Σε θετικό έδαφος, με τη ΔΕΗ σε θέση οδηγού

Σε θετικό έδαφος προσπαθεί να διατηρηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -έχοντας ως βασικό στήριγμα τη μετοχή της ΔΕΗ- παραμένει άνω του τεχνικού ορίου των 870 μονάδων, παρά το κλίμα μεταβλητότητας των διεθνών αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,29% και διαμορφώνεται στις 873,59 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (871,06 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 868,71 έως 876,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 20 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Βασικό στήριγμα της Λεωφόρου Αθηνών αποτελεί η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξάνεται κατά 2% και τα 8,6 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες ότι η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα λάβει χώρα τουλάχιστον στην τιμή των 8 ευρώ.  

Θετικά πρόσημα καταγράφονται και στη μετοχή του Τιτάνα, η οποία προσεγγίζει το +2%, ενώ καύσιμα στον Γ.Δ. παρέχουν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Attica Bank και Intracom.  

Εν αναμονή της διόρθωσης στις ξένες αγορές 

Βέβαια, είναι σαφές ότι η διεθνής μεταβλητότητα (+0,05% ο γερμανικός DAX, +0,1% o πανευρωπαϊκός Stoxx 600), ως απόρροια των ανησυχιών για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού, διατηρεί το πλαγιοκαθοδικό σενάριο για το Χ.Α. 

Εξάλλου, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη ενός διορθωτικού κύκλου, κάτι το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει αναμφίβολα και τη ρηχή αγορά της Ελλάδας.  

Στο μεταξύ, η συσσώρευση επιτείνεται κι από την επικείμενη ΑΜΚ στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, οδηγώντας σε ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένες εισηγμένες.   

Από την άλλη πλευρά, στο «οπλοστάσιο» του Χ.Α. βρίσκονται αφενός οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη άνω του 6% για φέτος (σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022), αφετέρου τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εταιρειών.   

Μικρή άνοδος στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, καθώς λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο +0,23% και τις 546,07 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακάμπτει στο +2% και επιχειρεί να ανακτήσει τα 4 ευρώ, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πρόσφατων ισχυρών πιέσεων που συνδέονται με την επικείμενη ΑΜΚ. 

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου παρουσιάζουν ελάχιστες διακυμάνσεις, κάτω του ορίου του +/-1%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 0,7% και τα 2,4 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Εurobank και Πειραιώς διαπραγματεύονται λίγο πάνω από το +0,3%. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank 0,18% 1,109 ευρώ  
  • Attica Bank 1,93% 3,97 ευρώ  
  • Eurobank 0,34% 0,8178 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,75% 2,415 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,36% 1,383 ευρώ   

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χωρίς ωστόσο να εκδηλώνουν ένα μπαράζ αγορών με ευρείες διαστάσεις. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών με άνοδο στο +2% και τα 8,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του Τιτάνα ακολουθεί στο +1,8% και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο +1,3%. Θετική είναι η εικόνα και σε Τέρνα Ενεργειακή – Lamda – Viohalco (άνοδος άνω του 1%). 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 1,1% και τα 14,1 ευρώ, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ διολισθαίνει κατά 0,9% και τα 5,65 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται, επίσης, στις μετοχές των ΟΛΠ, Mytilineos, Motor Oil και Aegean. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το +7% στη μετοχή της Intracom, με τη μετοχή της Intrakat να έπεται στο +2,4%, της Quest στο +2% και της Cenergy στο +1,8%. Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, αντίθετα, μειώνεται κατά 2,6%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News