Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 13:30
BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός: Τι περιλαμβάνει για το 2022 – Το παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης

Κατατίθεται το προσχέδιο τη Δευτέρα

Προϋπολογισμός: Τι περιλαμβάνει για το 2022 – Το παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης

Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,1% για φέτος και κατά 4,5% για το 2022. 

Το κείμενο δεν θα περιέχει ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά το σκέλος των παροχών και των φορολογικών ελαφρύνσεων, καθώς αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας προβλέπεται σε 2,4 δισ. ευρώ για το 2022. 

Διαβάστε επίσης: «Λίγο πριν…τα Χριστούγεννα» τι φέρνει ο προϋπολογισμός 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο θα διέπεται από ρεαλισμό και συνέπεια. Σε περίπτωση, βέβαια, που η φετινή ανάπτυξη υπερβεί τον προκαθορισμένο στόχο, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Σήμερα, άλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τάχθηκε υπέρ των νέων φορο-μειώσεων, υπό την προϋπόθεση ωστόσο να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους των εκτιμώμενων, προκειμένου να προκύψει ο αναγκαίας δημοσιονομικός χώρος. 

Μια καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης αναμένεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.  

Προς το παρόν, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνονται τα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και επεκτείνονται μέσα στο 2022. Αναλυτικά: 

 • Γονικές παροχές – Δωρεές: Αύξηση του αφορολογήτου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ. Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά). 
 • Επέκταση μειωμένoυ ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο: Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. 
 • Γυμναστήρια – Σχολές Χορού: Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. 
 • Ζωοτροφές: Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. 
 • Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων: Μείωση 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021. 
 • Συνδρομητική τηλεόραση: Επέκταση της αναστολής πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. 
 • Διατηρείται και το 2022 το πάγωμα της πληρωμής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους). 
 • Παραμένουν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. 
 • Μειώνεται από το 24% στο 22% ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις. 
 • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%. 
 • Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ. 
 • Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. 
 • Προβλέπεται επίδομα φυσικού αερίου. 
 • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022. 
 • Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωράει η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. 
 • Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ. 
 • Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 Euro/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Πιθανότατα το μέτρο θα συνεχιστεί και μέσα στο 2022 εφόσον οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. 
 • Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Συγκεκριμένα, για το 2022, και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News