Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 11:46
BUSINESS & FINANCE

Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η μεταποίηση στην Ελλάδα

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2019

Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η μεταποίηση στην Ελλάδα

Σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς συνέχισε να κινείται η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, αν και σε σχέση με τον Αύγουστο σημείωσε μια σχετική επιβράδυνση, την ίδια ώρα όμως που οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση των αυξημένων παραγγελιών εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες παίρνουν ανησυχητικές προεκτάσεις. 

Ειδικότερα η τιμή του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση, ένας κλάδος που συνεισφέρει περί του 10% στο ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, από 59,3 μονάδες τον Αύγουστο. Παρά τη σχετική επιβράδυνση του δείκτη, παρέμεινε σημαντικά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Διαβάστε επίσης: Σε υψηλό 21 ετών η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2019, παρότι εξασθένησε λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες.

«Οι Έλληνες παραγωγοί προϊόντων κατέγραψαν έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Σεπτέμβριο. Περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών υποστήριξαν την ανάπτυξη παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών”, σχολίασε η Σιαν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit. «Τα προβλήματα στις μεταφορές και οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν στην εκτόξευση του κόστους εισροών στα ύψη με πρωτοφανή ρυθμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Markit, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν απότομη αύξηση των νέων παραγγελιών που αποδόθηκε στην απόκτηση νέων πελατών, στις προσπάθειες από την πλευρά των πελατών να εξασφαλίσουν έτοιμα προϊόντα και στην είσοδο σε νέες αγορές.

Ο ρυθμός αύξησης των νέωνπωλήσεων ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των 22 ετών που πραγματοποιείται η συλλογή των συγκεκριμένων στοιχείων.

Διαβάστε επίσης: Σε υψηλό 21 μηνών «εκτινάχθηκε» η μεταποίηση τον Μάιο

Η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει ετήσια αύξηση 6,6% το 2021, ενώ η αύξηση της παραγωγής ίσως συνεχίσει να περιορίζεται στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, όσο οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να υφίστανται, εκτίμησε η Τζόουνς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News