Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 10:30
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε το «λουκέτο» του κράτους – Στο τραπέζι ακόμα η χρεοκοπία

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε το «λουκέτο» του κράτους – Στο τραπέζι ακόμα η χρεοκοπία

Νομοσχέδιο που επεκτείνει τη χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους έως τις 3 Δεκεμβρίου και άρα αποτρέπει το shutdown, υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη προθεσμία.

Το νομοσχέδιο πέρασε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία των ΗΠΑ με διακομματική στήριξη νωρίτερα χθες.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε το λεγόμενο shutdown, στο πλαίσιο του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στα σπίτια τους και μία μεγάλη σειρά από κρατικές υπηρεσίες αναστέλλονται.

Ο νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης 28,6 δισ. δολάρια σε μέτρα βοήθειας και 3 δισ. δολάρια για την επανεγκατάσταση ατόμων που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, πέρασε με πλειοψηφία 65-35 από τη Γερουσία και 254-175 από τη Βουλή.

Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το όριο χρέους

Οι Δημοκρατικοί επεδίωξαν αρχικά να προσθέσουν στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του κράτους και την αναστολή του ορίου χρέους, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την αύξηση του ποσού που μπορεί να δανειστεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η μάχη για το όριο του χρέους συνεχίζεται και το Κογκρέσο πρέπει να έχει βρει μία λύση έως τις 18 Οκτωβρίου, όταν το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι του αμερικανικού κράτους και θα ακολουθήσει σύντομα ένα default.

Διαβάστε επίσης: Φλερτάροντας με τον Αρμαγεδδόνα: Έρχεται χρεοκοπία 28 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ;

Είναι ένα πολιτικό θρίλερ που έχει παιχτεί και άλλες φορές στην Ουάσιγκτον, όπως το 2011 και το 2013.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το λεγόμενο «game of chicken», όπου τα δύο κόμματα αρνούνται να υποχωρήσουν έως το παρά πέντε, ποντάροντας ότι η άλλη πλευρά θα κάνει πίσω πρώτη.

«Είναι αναγκαίο το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το θέμα του ορίου χρέους. Διαφορετικά, η εκτίμησή μας είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εξαντλήσει όλα τα έκτακτα μέτρα του έως τις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτό το σημείο, περιμένουμε ότι το υπουργείο θα έχει απομείνει με πολύ περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα εξαντληθούν γρήγορα. Η Αμερική θα χρεοκοπήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της», έχει προειδοποιήσει η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

«Η πλήρης εμπιστοσύνη και το αξιόχρεο των ΗΠΑ θα υπονομευτούν και η χώρα μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μία χρηματοοικονομική κρίση και οικονομική ύφεση ως αποτέλεσμα», τόνισε.

Ασφαλώς, μία αμερικανική χρεοκοπία θα βυθίσει τις αγορές στο χάος και θα ταρακουνήσει και την παγκόσμια οικονομία. «Θα ήταν οικονομικός Αρμαγεδδών», δήλωνε προ ημερών στο CNN ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. «Είναι εντελώς τρελό ακόμα και να μας περνά από το μυαλό να μην πληρώσουμε τα χρέη μας εγκαίρως».

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, ένα αντίστοιχο θρίλερ με το όριο χρέους οδήγησε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News