Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 09:24
BUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Αναβλήθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία στη σκιά της ΑUKUS

Ε.Ε.: Αναβλήθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία στη σκιά της ΑUKUS

Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες που για την πιθανή σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη με αιχμή την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει μία σύμβαση με τη Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Αυστραλία ακύρωσε ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ, καθώς σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η ακύρωση του συμβολαίου εξόργισε τη Γαλλία, η οποία προχώρησε σε ανάκληση των πρεσβευτών της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Νταν Τεχάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία αναβλήθηκαν για τον Νοέμβριο, αρνούμενος να σχολιάσει αν η αναβολή αυτή σχετίζεται με την υπόθεση των υποβρυχίων.

«Θα συναντηθώ με τον ομόλογό μου της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε για τον 12ο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και όχι τον Οκτώβριο» δήλωσε στο Reuters. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News