Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 07:22
BUSINESS & FINANCE

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ανεκτέλεστο ρεκόρ και οι επενδύσεις €6,5 δισ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ανεκτέλεστο ρεκόρ και οι επενδύσεις €6,5 δισ.

Ευρωστία φανερώνει το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διαμορφώνεται, εξαιρουμένων των προς υπογραφή συμβάσεων, σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος αυτό, εάν συνυπολογιστούν, προς συμβασιοποίηση έργα, εκτοξεύεται στα 4,5 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ομίλου της Λεωφόρου Μεσογείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, προτού ο κατασκευαστικός κλάδος μπει σε περιδήνηση, που «ρούφηξε» τις μικρότερες, αλλά υπολογίσιμου μεγέθους ΑΕΓΕΚ, Μηχανική και Έδραση-Ψαλλίδας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διέθετε ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,1 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η Ελλάκτωρ, ως ο leader του κλάδου εμφάνιζε backlog 4,5 δισ. ευρώ και ακολουθούσε η Άβαξ με 3 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ

Η εισηγμένη εκτός από το ανεκτέλεστο 4,5 δισ. ευρώ, διαθέτει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 6,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων αξόνων της, έργο για το οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με την Egis projects (25%) έχει επικρατήσει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει προσφορά της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Όπως και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, το οποίο αποτελεί επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Για το project στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γνωστοποίησε στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), μεταβολές στην κοινοπραξία MGE Hellinikon– Mohehan Gaming Advisors -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες τελούν υπό την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής. Κατά τις προτεινόμενες αυτές μεταβολές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά το 100% της MGE Hellinikon, ενώ η εταιρεία MGGR LLC υποκαθιστά την Mohegan Gaming Advisors κατά το ποσοστό συμμετοχής της στην κοινοπραξία.

Πέραν των παραπάνω επενδύσεων, για τα οποία σύντομα θα πέσουν υπογραφές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι ύψους 1 δισ. ευρώ. Δίνει ακόμη το «παρών» στους διαγωνισμούς έργων παραχώρησης, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτη και η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Στην ενέργεια, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ενεργειακών μονάδων που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει σε Ελλάδα και Εξωτερικό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κυρίως μέσω της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέρχονται σε 1.477,3 MW.

Διαθέτει, ακόμη, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή, εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW στην Ελλάδα. Επίσης, ο Όμιλος αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.983 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. Και προωθεί δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης, καθώς και σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα.

Με στόχο τη διεκδίκηση νέων έργων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πραγματοποιήσει στρατηγικές συμμαχίες με την Motor Oil και την Τιτάν και σχεδιάζει νέα γενιά επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν πριν την ολοκλήρωση του υφιστάμενου επενδυτικού πλάνου 2 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Μεγέθη

Κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε ετήσια βάση, αύξησε κατά 4,6% τον κύκλο εργασιών, σε 440 εκατ., έναντι 420 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών στην ενέργεια.  

Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ενισχύθηκε κατά 18,7&, 136 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν κατά 43%, σε 12 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα αρνητικά από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις αποτιμήσεις χρηματοοικονομικών μέσων. Λόγω της αποενοποίησης των τριών αιολικών πάρκων στο Τέξας των ΗΠΑ, συνεπεία των επιπτώσεων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έλαβαν χώρα στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2021 καταγράφηκαν ζημίες μετά φόρων από συνεχιζόμενες και διακοπείσες 85,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News