Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 21:36
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσεχία: Στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση από το 1997

Τσεχία: Στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση από το 1997

«Σοκ και δέος» προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας να προχωρήσει στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση από το 1997, διαμηνύοντας ότι σπεύδει να λάβει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει επιχειρήσεις και καταναλωτές από το να συνηθίσουν σε έναν πληθωρισμό που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. 

Η αύξηση των 75 μονάδων βάσης έρχεται τη στιγμή που και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων ή εξετάζουν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική του πληθωρισμού. Η άνοδος των επιτοκίων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχε προεξοφλήσει η αγορά, των 50 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο repos δύο εβδομάδων στο 1,50%. 

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας επικρίθηκε τα μέγιστα από τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις και την υπουργό Οικονομικών Αλένα Σκιλέροβα – του οποίου το κόμμα θα αναμετρηθεί στις εκλογές της 8ης/9ης Οκτωβρίου – με το σκεπτικό ότι θα υπονομεύσει την ανάκαμψη. 

Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες οικονομίες, όπως οι ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς και το υψηλό ενεργειακό κόστος, η Τσεχία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. και μία «σφιχτή» αγορά εργασίας που ωθεί σε άνοδο τους μισθούς, ένα real estate που διατρέχει τον κίνδυνο φούσκας  και μεγάλα ελλείμματα προϋπολογισμού. 
 
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας δεν απέκλεισε περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων καθώς απέχουν ακόμη κατα πολύ από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Μέχρι στιγμής, η Ουγγαρία αποτελούσε τη μοναδική χώρα της Ε.Ε. που είχε αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, αν και επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης την προηγούμενη εβδομάδα. Η Πολωνία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σε μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News