BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μήνας πωλήσεων ο Σεπτέμβριος – Κόστισε 4,5 δισ. ευρώ

Στις 865 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μήνας πωλήσεων ο Σεπτέμβριος – Κόστισε 4,5 δισ. ευρώ

Περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ απώλεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στον Σεπτέμβριο, με τις ποσοστιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη να υπερβαίνουν το 6%, στον δεύτερο χειρότερο μήνα της ελληνικής αγοράς για το 2021.  

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το κύμα ανατιμήσεων, οι προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, η αβεβαιότητα για την αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ και τελευταίως, η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για το αισθητό «πισωγύρισμα» της Λεωφόρου Αθηνών. 

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στο μπαράζ θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία (ανάπτυξη 16,2% στο β’ τρίμηνο, ικανοποιητική τουριστική περίοδος) αλλά και τα άκρως ικανοποιητικά μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων για το α’ εξάμηνο του 2021, τα οποία στήριξαν τις αποτιμήσεις πολλών εταιρειών.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου παραδοσιακά καταγράφονται απώλειες στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να επιλέγουν τις ρευστοποιήσεις παρά τις αγορές.  

Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να διατηρεί το θετικό πρόσημο σε σχέση με την έναρξη του 2021, μετρώνοντας συνολικά κέρδη της τάξης του 7% στο 9μηνο. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, στο οποίο η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να διαχειριστεί ακόμη μία ΑΜΚ και να απορροφήσει ενδεχόμενες πιέσεις από το εξωτερικό.  

Με πτώση το «αντίο» στην εβδομάδα 

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, παρά το θετικό ξεκίνημα, το Χ.Α. δεν κατάφερε να διατηρήσει το πρόσημο και υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις (-0,5 o γερμανικός DAX) και στις ανησυχίες για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,12% και υποχώρησε στις 865,34 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (866,35 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 861,58 έως 873,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να αυξάνεται ελαφρώς, υπερβαίνοντας τα 70 εκατομμύρια ευρώ, χάρη κυρίως στο κλείσιμο του 9μήνου. 

Το αρνητικό πρόσημο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετοχή της Viohalco, η οποία διολίσθησε κατά 3,7% και τα 4,1 ευρώ. Κατά 2% μειώθηκε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία πάντως διατήρησε το τεχνικό σημείο των 14 ευρώ.  Από την πλευρά της, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο -1,7%.  

Κλείνει ο κύκλος των εταιρικών αποτελεσμάτων  

Σήμερα, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία ημέρα δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με την πλειοψηφία των εισηγμένων να έχει παρουσιάσει πολύ καλά μεγέθη, με αύξηση κερδών, EBITDA και πωλήσεων.   

Από τα μεγάλα blue chips, μετά το τέλος της συνεδρίασης περιμένουμε τις ανακοινώσεις των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ το πρωί η ΕΥΔΑΠ γνωστοποίησε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 9,7 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.  

Είναι σαφές ότι τα εταιρικά αποτελέσματα στήριξαν και εξακολουθούν στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τις ρευστοποιήσεις που συνδέονται με την δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ. 

Άνοδος 1,6% για ΕΤΕ  

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τη μεταβλητότητα, κατάφερε -έστω και δύσκολα- να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +0,17% και τις 543,53 μονάδες, διατηρώντας τουλάχιστον τα στηρίγματα των 540 μονάδων 

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η μετοχή της Attica Bank, η οποία κατακρημνίστηκε στο -24% και τα 3,6 ευρώ (έφθασε έως και το -27%), μετά την ολοκλήρωση του reverse split και την εισαγωγή των νέων μετοχών.   

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν μικρές μεταβολές, με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,6% και ανέκτησε το επίπεδο των 2,4 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, έκλεισε στο +0,4% και το 1,39 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κάτω από το τεχνικό σημείο του 1,10 ευρώ, καθώς μειώθηκε κατά σχεδόν 0,50%. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,45% 1,095 ευρώ  
  • Attica Bank -24,38% 3,63 ευρώ  
  • Eurobank -0,02% 0,81 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,6% 2,42 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,36% 1,395 ευρώ 

Comeback των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Viohalco, η οποία διολίσθησε κατά 3,7% και τα 4,15 ευρώ. Υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία τερμάτισε στο -2% και τα 14,1 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, κατά τουλάχιστον 1% ανήλθαν οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean ενισχύθηκε κατά 2,8%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ κέρδισε 2,5%. Κατά σχεδόν 3% αυξήθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης εκτινάχθηκε στο +4,3% μετά την ανακοίνωση περί προσωρινού μερίσματος, ενώ η μετοχή της Intracom κατρακύλησε κατά 13%, καθώς τα μεγέθη του α’ εξαμήνου προκάλεσαν απογοήτευση.  

Συνολικά, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News