Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 16:26
BUSINESS & FINANCE

Πίτερ Διαμαντής: Ο Έλληνας εταίρος του Μασκ που κυνηγά τη μακροζωία

Οι διαστημικές περιπέτειες και η «ψήφος» στο Bitcoin

Πίτερ Διαμαντής: Ο Έλληνας εταίρος του Μασκ που κυνηγά τη μακροζωία

Απόφοιτος του MIT και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με μεγάλα όνειρα, αλλά και σχέδιο για να τα πετύχει, ο Πίτερ Διαμαντής έχει αφιερώσει τη ζωή του εδώ και δεκαετίες στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων. Οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες του έχουν λάβει στήριξη από τους Τζέιμς Κάμερον, Λάρι Πέιτζ, αλλά και τους δισεκατομμυριούχους του διαστήματος Ίλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ο ίδιος άλλωστε έχει χρηματοδοτήσει διαστημόπλοια και έχει ασχοληθεί με την ιδέα της εξόρυξης σε αστεροειδείς. Τώρα εστιάζει την ενέργειά του σε άλλον τομέα, στον οποίο βλέπει «τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες»: τον «πόλεμο» κατά της γήρανσης του ανθρώπου. 

«Αν θες να βγάλεις ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάνε κάτι που βοηθά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους» δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Hustler ο ιδρυτής και πρόεδρος του X Prize Foundation και συνιδρυτής των Space Adventures, International Space Unicercity, Planetary Resources και Celularity. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο είναι και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες». Το όνομά του συνδέεται με περισσότερες από 20 επιχειρήσεις διαφορετικών δραστηριοτήτων, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: την καινοτομία. Το μότο του; «Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες». 

Στις αρχές του έτους το ίδρυμά του X PRIZE και ο Ίλον Μασκ ένωσαν δυνάμεις προσφέροντας 100 εκατ. δολάρια σε όποιον σε όποιον βρει την κατάλληλη τεχνολογία, η οποία θα καθαρίζει αυτομάτως την ατμόσφαιρα από τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ο Πίτερ Διαμαντής πήρε και μία συνέντευξη από τον αντισυμβατικό Μασκ, με τον τελευταίο να εμφανίζεται απολύτως χαλαρός, ξυπόλυτος και με μία κούπα καφέ στο χέρι να μιλάει για το μέλλον του πλανήτη. 

 

Ο στόχος να σβήσει…120 κεράκια 

Η γήρανση είναι κάτι που μπορεί να επιβραδυνθεί, να σταματήσει πλήρως ακόμη και να αναστραφεί. Αυτό πιστεύει ο Πίτερ Διαμαντής, θυμίζοντας ότι πριν από 100.000 χρόνια οι άνθρωποι έκαναν παιδιά στα 13 -14 έτη και τα 26 -28 είχαν ήδη εγγόνια. Ελάχιστοι περνούσαν το 30ο έτος της ζωής τους. Πλέον το 80% των νέων επενδύσεών του είναι στον τομέα της μακροζωίας. Σε αυτόν είναι αφιερωμένο και το συνέδριο Abundance 360, στο οποίο κάνει coaching σε περίπου 400 CEOs και άλλους ηγέτες του επιχειρείν. «Κάθε χρόνο το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης είναι η μακροζωία» σημειώνει. 

Ερωτηθείς πόσο πιστεύει ότι μπορεί να επιμηκυνθεί η ζωή, τονίζει ότι στόχος είναι «να προσθέσουμε στο προσδόκιμο όριο ζωής τουλάχιστον μία δεκαετία». Σπεύδει ωστόσο να επισημάνει πως υπάρχουν διακεκριμένοι επιστήμονες στον κλάδο, όπως οι γενετιστές Ντέιβιντ Σινκλέρ και Τζορτζ Τσερτς, πιστεύουν ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 120 ακόμη και 150 έτη. «Τώρα είμαι 60 ετών. Εάν φτάσω στα 120, θα έχω 60 επιπλέον χρόνια προόδου. Και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι μέσα στα επόμενα 20 – 30 χρόνια θα έχουμε ήδη πετύχει να επιβραδύνουμε τη γήρανση» λέει. 

Η παιδική ηλικία και τα διαστημικά όνειρα 

Πίτερ Διαμαντής: Ο Έλληνας εταίρος του Μασκ που κυνηγά τη μακροζωία-1

Ο Π. Διαμαντής γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ήθελε να τον δει να ακολουθεί την ιατρική επιστήμη. Ο ίδιος από πολύ νωρίς έστρεψε το βλέμμα στα άστρα. Σε ηλικία μόλις 8 ετών άρχισε να δίνει «διαλέξεις» για το διάστημα σε οικογένεια και φίλους. Στα 12 χρόνια του κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Estes Rocket Design Competition, παρουσιάζοντας το σχέδιο ενός συστήματος εκτόξευσης, που επέτρεπε την ταυτόχρονη απογείωση τριών πυραύλων. 

Μετά την αποφοίτησή του από το Great Neck North High School το 1979, ο 60χρονος σήμερα ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας παρακολούθησε για έναν χρόνο σπουδές στο Hamilton College, αλλά μετά κέρδισε μετεγγραφή στο MIT όπου σπούδασε βιολογία και φυσική. Στο δεύτερο έτος σπουδών στο MIt έγινε συνδριτής της Students for the Exploration and Development of Space. Αποφοίτησε το 1983 με B.S. στη μοριακή γενετική και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχικές σπουδές στο Χάρβαρντ.

Εκεί τα διαστημικά του όνειρα συνέχισαν να «τρέχουν» με την ίδυρη του Space Generation Foundation για την προώθηση project και προγραμμάτων, που θα βοηθούσαν τη «διαστημική γενιά» (όλους εκείνους που γεννήθηκαν μετά την αποστολή του Sputnik) να ταξιδεύουν εκτός των ορίων του πλανήτη μας. Το 1986 πάγωσε μάλιστα τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και επέστρεψε στο MIT για να λάβει τελικά μάστερ στην αεροναυπηγική και αεροδιαστημική. Έκανε μάλιστα έρευνα στο Johnson Space Center της NASA. 

«Μεγάλωσα σε μία εποχή όπου ο κόσμος είχε πολύ μεγάλα όνειρα», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Γεννήθηκα κοντά στο τέλος του προγράμματος Apollo, έπαιζε το Star Trek. Πίστευα τότε και πιστεύω τώρα ότι για το ανθρώπινο είδος, το απόλυτο μονοπάτι της εξέλιξης κινείται πέραν των ορίων της γης».

Αφότου ίδρυσε μια σειρά από επιχειρήσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνταν με το διάστημα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990, έγινε γνωστός με το ίδρυμα X PRIZE, το οποίο προσφέρει έπαθλα σε μετρητά, με χορηγούς εταιρείες, προκειμένου να ενθαρρύνει συγκεκριμένες καινοτομίες. Το πρώτο έπαθλο, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε το 1996, στόχευε στη δημιουργία ενός ιδιωτικού διαστημόπλοιου ικανού να μεταφέρει επιβάτες.

Οι επενδύσεις στο Bitcoin 

Επιστρέφοντας στα επίγεια, ως λάτρης της περιπέτειας ο Διαμαντής δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του κόσμου των εναλλακτικών επενδύσεων. Αυτόν τον καιρό έχει εστιάσει στα κρυπτονομίσματα και ειδικά στο Bitcoin. «Νομίζω πως είναι θεμέλιος λίθος για έναν ψηφιοποιημένο κόσμο» λέει για το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα. Στο ερώτημα πού να στραφεί κάποιος, που θέλει να μπει στην αγορά κρυπτονομισμάτων απαντά: «Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά μπορώ να σας πω ότι μετατρέπω όσα από τα δολάριά μου μπορώ σε Bitcoin. Θα έλεγα 80% Bitcoin και 20% Ether». Τονίζει δε ότι τοποθετώντας τα χρήματά του σε μία πλατφόρμα όπως το Abra λαμβάνει τόκο 4% με 8%, ενώ αν τα είχε στην τράπεζα το επιτόκιο θα ήταν μηδενικό. «Αυτό είναι τρελό» καταλήγει. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News