BUSINESS & FINANCE

Eurobank: Αλλάζει σελίδα – Στο 7,3% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο όγκος των κόκκινων δανείων αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ

Eurobank: Αλλάζει σελίδα – Στο 7,3% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων πριν τα τέλη του έτους θα είναι γεγονός σε λίγες μέρες από σήμερα. Η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico, της τελευταίας και κρίσιμης τιτλοποίησης που υλοποιεί η Τράπεζα μέσω της οποίας μειώνει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7,3%.

Ο όγκος των κόκκινων δανείων αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την εξυγίανση του ισολογισμού της, που θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στις υγιείς χρηματοδοτήσεις και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας ενόψει και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο ιταλικός όμιλος doValue, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και με τον οποίο η Eurobank έχει υπογράψει στρατηγική συμμαχία για τη διαχείριση του συνόλου των δανείων σε καθυστέρηση της τράπεζας είναι ο επενδυτής που θα αγοράσει τους τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης.

Η αξία του mezzanine τίτλου που είναι και το αντικείμενο της συναλλαγής διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Mexico, η ακαθάριστη λογιστική αξία του οποίου διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική του αξία (περιλαμβάνει και λογιστικοποιημένους τόκους εκτός ισολογισμού) ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ. 

Η τιτλοποίηση έχει ενταχθεί στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή και το τμήμα του χαρτοφυλακίου για το οποίο έχει εγγυηθεί το δημόσιο διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Στα 3,4 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία του χαρτοφυλακίου χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) δηλαδή των δανείων με μικρή πιθανότητα ανακτήσεων. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 90% από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ άλλο ένα 10% είναι εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% των 275.000 δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο είναι δάνεια λιανικής και μικρών επιχειρήσεων, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.  

Η τιτλοποίηση Mexico αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συναλλαγή που υλοποιεί η Eurobank σε διάστημα δύο μόλις χρόνων. Η αρχή είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019 με τη συναλλαγή Pillar, αξίας 2 δισ. ευρώ, που μεταβιβάστηκε στην Pimco και ήταν το πρώτο χαρτοφυλάκιο που άνοιξε την αγορά των ελληνικών τιτλοποιήσεων μετά τη δεκαετή κρίση. Ακολούθησε η συναλλαγή Cairo αξίας 7,5 δισ. ευρώ που άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία της Eurobank με τον ιταλικό όμιλο doValue μέσω και της πώλησης του 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που είχε δημιουργήσει ο όμιλος.

Έχοντας επιτύχει την εξυγίανση του ισολογισμού της η διοίκηση της Eurobank προτίθεται να θέσει στις εποπτικές αρχές το θέμα της διανομής μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά από το 2008. Η συζήτηση θα ανοίξει στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και αφού έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα του 2021 που θα πιστοποιούν την ανάκαμψη της τράπεζας.

Εκτός από την εξυγίανση του ισολογισμού της βασικοί πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας είναι η επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, μέσω της διεύρυνσης της κερδοφορίας από πηγές στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.

Ο όμιλος της Eurobank δραστηριοποιείται στις αγορές της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Σερβίας και του Λουξεμβούργου, μέσω των οποίων αντλεί σημαντικό μέρος της κερδοφορίας του και σύμφωνα με το στόχο της διοίκησης η συνεισφορά του δικτύου του εξωτερικού θα σταθεροποιηθεί στο 30% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου. Ο όμιλος επενδύει σταθερά στις αγορές του εξωτερικού στις οποίες έχει ή στοχεύει σε ηγετική θέση και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της σερβικής τράπεζας Direktna μέσω της οποίας κατατάσσεται στην 7η -στην τοπική αγορά και του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News