Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 20:39
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Βρετανικές επενδυτικές τράπεζες: Πιο καλοπληρωμένοι οι άνδρες από τις γυναίκες

Βρετανικές επενδυτικές τράπεζες: Πιο καλοπληρωμένοι οι άνδρες από τις γυναίκες

Τα νέα στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της Βρετανίας ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα και οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. 

Ενα δείγμα από τις 10 κορυφαίες τράπεζες που έχουν ήδη ανακοινωθεί δείχνει μία μέση διαφορά της τάξης του 44,5% μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά τον ωριαίο μισθό τους με βάση στοιχεία έως τον Απρίλιο του 2020, οριακά χαμηλότερα από τη μέση διαφορά του 45,2% ένα χρόνο ενωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες κέρδισαν 56 σεντ για κάθε στερλίνα που κέρδισαν οι άνδρες συνάδελφοί τους όταν γίνεται σύγκριση του μέσου όρου ωριαίων απολαβών τους. 

Gender pay gaps at London investment banks have barely moved

Source: U.K. government data as of April 5, 2020 and April 5, 2019.

Note: Figures reflect the percentage gap between the mean hourly wages of men and women. Selected banks. No comparative figure was reported for Morgan Stanley unit in 2019.

Το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα το έχει η HSBC, της τάξης τυο 54,4% – που σημαίνει μία βελτίωση της τάξης του 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Παρότι οι περισσότερες από τις 10 τράπεζες παρουσίασαν μικρότερο μισθολογικό χάσμα σε σχέση με τα στοιχεία του αμέσως προηγούμενου έτους, η πρόοδος που έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη είναι μηδαμινή. 

Μόλις το 9% των υψηλόμισθων στην HSBC είναι γυναίκες, με την τράπεζα να παρουσιαζει την χειρότερη επίδοση. 

Men dominate the best-paid jobs at London’s investment banks

Source: U.K. government data as of April 5, 2020

Note: Figures reflect the percentage of women in the upper quartile of hourly pay. Selected banks.

Να σημειωθεί ότι η δημοσίευση των στοιχείων για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει γίνει υποχρεωτική στη Βρετανία από το 2017, δίδοντας μία εικόνα για το πόσο πίσω έχουν μείνει οι γυναίκες από τους άνδρες ως προς τις απολαβές τους. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν υπολογίζουν τις απολαβές των ανδρών και γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά, ούτε και συμπεριλαμβάνουν άλλους παράγοντες, όπως εμπειρία. Απλά, δείχνουν ποιός έχει τις μεγαλύτερες απολαβές. Στις περισσότερες επιχειρήσεις, τις έχουν οι άνδρες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News