Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 12:55
BUSINESS & FINANCE

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις διύλισης και πώλησης βενζίνης και πετρελαίου

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις διύλισης και πώλησης βενζίνης και πετρελαίου

Σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές διύλισης, χονδρικής και λιανικής πώλησης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης προέβη σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων ή/και καταχρηστικής εκμετάλλευσης συλλογικής δεσπόζουσας θέσης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι έλεγχοι αποτελούν προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011.

Όπως διευκρινίζεται, η διεξαγωγή των παραπάνω ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της «θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ».

Συνεχείς έλεγχοι σε σούπερ μάρκετ για τις τιμές βασικών ειδών

Να θυμίσουμε ότι χθες στο επίκεντρο των αιφνίδιων ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκε μία ένωση επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι έγιναν σε συνέχεια αυτών που είχαν λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. Η έρευνα που έχει ξεκινήσει η επιτροπή και αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σχετίζεται άμεσα με το κύμα ανατιμήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά. 

Η έρευνα συγκεκριμένα αφορά στον κλάδο προμήθειας και λιανικής δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών. Αυτό που διερευνάται είναι το ενδεχόμενο οριζόντιων ή και κάθετων συμπράξεων. 

Ο προηγούμενος έλεγχος της ΕΑ έγινε σε 17 σημεία, μεταξύ αυτών στις 6 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, σε κορυφαία γαλακτοβιομηχανία και εταιρείες καφέ και δημητριακών, μεταξύ αυτών και πολυεθνικές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News