BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανοδικά χωρίς να πείθει

Στο +0,27% και τις 875 μονάδες ο Γ.Δ. - Στο +1,4% η ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Ανοδικά χωρίς να πείθει

Μη πειστική ήταν η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να κράτησε έως τέλους το θετικό πρόσημο, αλλά δεν κατόρθωσε να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 880 μονάδων, ελλείψει επαρκών στηριγμάτων στα blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,27% και τερμάτισε στις 875,43 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (873,10 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 871,71 έως 879,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε απογοητευτικά επίπεδα, φθάνοντας μετά βίας τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με το 1/5 να αφορά τη ΔΕΗ. 

Παρότι η Λεωφόρος Αθηνών ξεκίνησε δυναμικά στα πρώτα λεπτά, η συνέχεια δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική, με τις ρευστοποιήσεις σε αρκετές μεμονωμένες μετοχές (Viohalco, Τιτάνα, ΟΠΑΠ) να «ψαλιδίζουν» τα στηρίγματα από Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ. 

Ανέκτησε τα 8 ευρώ η ΔΕΗ 

Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, παρέμεινε σε ρόλο ρυθμιστή, καθώς από το πρωινό +4% αρκέστηκε στο +1,4%, αδυνατώντας να εκδηλώσει ένα ισχυρό rebound, μετά τις διευρυμένες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδες και το αρνητικό σερί των εννέα αρνητικών συνεδριάσεων (σωρευτικές απώλειες 24%).     

Εξάλλου, το σοκ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών να παραμένει αρνητική.   

Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη, αν οι εισηγμένες δεν συνέχιζαν το μπαράζ θετικών αποτελεσμάτων, το οποίο παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.    

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει σταθεροποιητικό με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,1% και τον γερμανικό δείκτη DAX στο +0,3%, στον απόηχο του αμφίρροπου αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει τουλάχιστον 200 μονάδες, λίγο μετά την έναρξη της Wall Street. 

Στηρίγματα από Πειραιώς, Eurobank, Alpha 

Επιστρέφοντας στην ελληνική συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε επιτυχώς να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να καταγράψει άνοδο της τάξης του 1,4% και να κλείσει στις 556,75 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,4% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 2,3% εμφάνισε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε μία ανάσα από το 0,84 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά σχεδόν 1% και διολίσθησε προς τα 2,46 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε άνω του 1,5% και καθορίστηκε στο όριο του 1,12 ευρώ. Από την πλευρά της, η Attica Bank τελεί υπό αναστολή λόγω του reverse split.   

  • Alpha Bank 1,54% 1,122 ευρώ   
  • Eurobank 2,34% 0,8398 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,89% 2,46 ευρώ   
  • Πειραιώς 2,41% 1,40 ευρώ   

Οριακό προβάδισμα των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν έως τέλους τα ηνία της αγοράς, παρότι οι πωλητές προσπάθησαν να ισορροπήσουν την κατάσταση. Η μετοχή της Ελλάκτωρ ξεχώρισε στο +3,3% και το 1,35 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 2,1% εμφάνισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ.  

Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Mytilineos, Lamda Development, Σαράντης, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ σημείωσαν άνοδο άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 2,5%, ενώ απώλειες της τάξης του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα. Στο -1,7% ακολούθησε η μετοχή της ΟΠΑΠ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης διολίσθησε άνω του 2%, ενώ η μετοχή της Πλαίσιο μειώθηκε κατά 1,7% και τα 4,09 ευρώ. Απώλειες κατά 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Autohellas, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και Ικτίνος. 

Συνολικά, 45 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News