Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 20:31
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Προειδοποίηση για αύξηση επισφαλών δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

ΕΚΤ: Προειδοποίηση για αύξηση επισφαλών δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποβαθμίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν από τους δανειολήπτες οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της πανδημίας, σε μία εξέλιξη που εν δυνάμει προλειαίνει το έδαφος για μία αύξηση των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με την εποπτική αρχή τραπεζών της ΕΚΤ. 

Τα δύο-τρίτα των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίσουν τον κίνδυνο από τα δάνειά τους δείχνει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα στάσης πληρωμών για τις επιχειρήσεις στον χώρο ξενοδοχείων και φιλοξενίας γενικότερα σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον Εντουαρντ Φερνάντεζ-Μπόλο, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 

«Ποιός μπορεί ωστόσο να πιστέψει αυτό. Είναι εντελώς ανυπόστατο», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μέτρα κινδύνου που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν είναι αντιπροσωπευτικά των σημερινών συνθηκών επειδή υποτιμούν το μέγεθος του κινδύνου, επειδή οι προβλέψεις τους βασίζονται στο γεγονός ότι θα συνεχιστεί η κρατική πιστωτική στήριξη».

Τα μοντέλο αποτίμησης του κινδύνου βασίζονται σε στοιχεία από την προηγούμενη δεκαετία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν λάβει υπόψη τις στάσεις πληρωμών στη διαρκεια της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση ως προς αυτό, καθώς το θέμα είναι τεχνικό», είπε χαρακτηριστικά. 

Η ΕΚΤ ζητά συνεχώς από τις τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τους δυνητικούς κινδύνους κάθε φορά που εκδίδουν νέα δάνεια προκειμένου να αποφευχθεί μία απειλή συσσώρευσης επισφαλούς χρέους στο μέλλον, σύμφωνα με τον Φερντάντεζ-Μπόλο. Παρ΄ όλα αυτά, ο ίδιος σημείωσε ότι η τραπεζική αγορά βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, χάρη στα κρατικά μέτρα στήριξης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News