Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 12:42
BUSINESS & FINANCE

Τα κινέζικα κινητά λογοκρίνουν τους χρήστες τους: «Πετάξτε τα αμέσως»

Η σύσταση του το υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας

Τα κινέζικα κινητά λογοκρίνουν τους χρήστες τους: «Πετάξτε τα αμέσως»

Να μην αγοράζουν κινεζικά κινητά τηλέφωνα συνέστησε στους Λιθουανούς το υπουργείο Άμυνας της χώρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι τα χρησιμοποιούν ήδη θα πρέπει να τα πετάξουν, αφότου οι κυβερνητικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι έχουν δυνατότητες λογοκρισίας.

Τα δημοφιλέστερα κινητά της Xiaomi που πωλούνται στην Ευρώπη έχουν προεγκατεστημένη τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να λογοκρίνουν φράσεις όπως «Ελευθερία στο Θιβέτ», «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και «δημοκρατικό κίνημα», όπως διαπίστωσαν οι κρατικές αρχές κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας.

Στο μοντέλο Mi 10T 5G της Xiaomi, η δυνατότητα αυτή έχει απενεργοποιηθεί για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως όπως διαπίστωσαν οι Λιθουανοί, μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ  αποστάσεως ανά πάσα στιγμή.

Οι αρχές της Λιθουανίας διαπίστωσαν ότι το τηλέφωνο Xiaomi στέλνει κωδικοποιημένα στοιχεία για τη χρήση του σε έναν σέρβερ στη Σιγκαπούρη. Ελάττωμα ασφαλείας βρέθηκε επίσης στο τηλέφωνο P40 5G της Huawei, αλλά όχι στα κινητά της επίσης κινεζικής OnePlus.

Συνολικά, οι εφαρμογές του Xiaomi λογοκρίνουν 449 όρους στα κινέζικα και η λίστα διαρκώς ανανεώνεται.

Τα κινέζικα κινητά λογοκρίνουν τους χρήστες τους: «Πετάξτε τα αμέσως»-1
φωτ.: LITHUANIA DEFENSE MINISTRY

 «Η σύστασή μας είναι να μην αγοράζετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να ξεφορτωθείτε αυτά που ήδη έχετε αγοράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορείτε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Λιθουανία και την Κίνα είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα. Η Κίνα απαίτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρέσβη της στο Πεκίνο και δήλωσε ότι θα αποσύρει τον δικό της στη Βίλνιους, αφότου η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στη Λιθουανία θα αποκαλείται Ταϊβανέζικο Γραφείο Εκπροσώπησης.

Οι αποστολές της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το όνομα της πόλης Ταϊπέι και αποφεύγουν αναφορές στο ίδιο το νησί, το οποίο ως γνωστόν η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News