BUSINESS & FINANCE

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η αεροπορική Orange2fly

Εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες 9,5 εκατ. ευρώ.

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η αεροπορική Orange2fly

Aίτηση πτώχευσης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αεροπορική εταιρεία Orange2fly.

Η αίτηση πτώχευσης της αεροπορικής που εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις (charter) και αντιμετώπιζε, εδώ και πολλά χρόνια, σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, πρόκειται να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο στις 20 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, διαθέτει τέσσερα Airbus A320-232 κι εμφανίζει κατά τη χρήση του 2020 κύκλο εργασιών 11,5 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζει συσσωρευμένες ζημίες 9,5 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις 11,6 εκατ. ευρώ, αλλά μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. 

Η αεροπορική εταιρεία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την Κυπριακή επενδυτική εταιρία Esperius LTD και παρέλαβε το πρώτο της αεροσκάφος τον Ιούλιο του 2016. Απασχολεί 200 άτομα. Από το 2016 είχε πάνω από 1.400.000 επιβάτες. 

Η προσπάθεια για δάνειο και η αίτηση για κρατική στήριξη 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας είχε καταθέσει αίτηση για τραπεζικό δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε. Και τούτο γιατί κρίθηκε από τις τράπεζες ότι η δραστηριότητά της δεν ήταν βιώσιμη, μετά και το ισχυρότατο πλήγμα της πανδημίας. Σ σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα είχε επισημάνει ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη η έναρξη της πιστοδοτικής συνεργασίας με τους προτεινόμενους όρους. Θα μπορούσε να εξεταστεί αίτημα χρηματοδότησης υπέρ της εταιρείας, εφόσον παρασχεθούν/ ενεχυριαστούν εξασφαλιστικά στοιχεία και ειδικότερα ισόποση κατάθεση μετρητών».

Επιπλέον η Orange2fly ήταν μεταξύ των 6 μικρών αεροπορικών εταιρειών της χώρας που είχαν πέρυσι υποβάλει αίτημα κρατικής στήριξης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δραστική μείωση της επιβατικής κίνησης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News