BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χείρα βοηθείας από τις τράπεζες – Στο παρά πέντε

Στο +0,25% και τις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Χείρα βοηθείας από τις τράπεζες – Στο παρά πέντε

Μακριά από τη συντονισμένη ανοδική κίνηση των ξένων αγορών έμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν ακολούθησε τη διεθνή τάση, με αποτέλεσμα να σώσει μόλις στο «παρά πέντε» το πρόσημο και να κλείσει σε οριακά θετικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,25% και τερμάτισε στις 894,33 μονάδες, διασώζοντας στο τέλος τα στηρίγματα των 890 μονάδων και κερδίζοντας μετά βίας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (892,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10,5 μονάδες (από 887,84 έως 898,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας και πάλι τα 75 εκατομμύρια ευρώ και φθάνοντας τα 77 εκατ. ευρώ.

Το ανοδικό κλείσιμο, έστω και στο «παρά πέντε», οφείλεται κατά κύριο λόγο στα τραπεζικά στηρίγματα της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, ενώ από τα blue chips ξεχώρισαν οι μετοχές των Aegean και Coca – Cola. Από την άλλη πλευρά όμως, η μετοχή της ΔΕΗ εμφάνισε ισχυρές απώλειες κοντά στο -3%.  

Δεν συντονίστηκε με τις ξένες αγορές

H ελληνική αγορά παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός μήνα (από τις 23 Αυγούστου), αδυνατώντας να ακολουθήσει τα αξιοσημείωτα κέρδη των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία από το πρωί ανακάμπτουν από τη χειρότερη συνεδρίαση (της Δευτέρας) των τελεταίων δύο μηνών.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο +1,3% (χθες έχασε 1,7%) και ο γερμανικός DAX στο +1,7% (χθες έχασε 2%), με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να εκκινεί στη συνεδρίαση με άνοδο 200 μονάδων (+0,6% και τις 34.166 μονάδες).

Βέβαια, οι πηγές ανησυχίες για τους επενδυτές (Federal Reserve, Evergrande) παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, απειλώντας τις αγορές με μια περαιτέρω διόρθωση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα επηρεάσει και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.

Εξάλλου, όπως επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά, μπορεί η ελληνική αγορά να ακολουθάει πάντα τις ξένες στη διόρθωση, δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε περιόδους ανοδικής τάσης των διεθνών αγορών. 

Στηρίγματα από ΕΤΕ, Πειραιώς  

Ο τραπεζικός κλάδος, με όχημα την χθεσινή αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Moody’s και παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα (από το +1,5% έως το -0,5%), κατάφερε στο τέλος να αντιστρέψει την εικόνα, να ενισχυθεί κατά 0,7% και τις 559,79 μονάδες, και να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2% και τα 2,53 ευρώ, ανακάμπτοντας από το χθεσινό -5,7%. Κατά 2,6% αυξήθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία ανέκτησε το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε οριακές μεταβολές της τάξης του -0,1% και έκλεισε στο 1,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ήταν ακόμη πιο φειδωλή στις διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί αμετάβλητη στο επίπεδο του 0,83 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,09% 1,119 ευρώ 
  • Attica Bank 2,17% 0,0848 ευρώ 
  • Eurobank 0% 0,838 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,97% 2,539 ευρώ 
  • Πειραιώς 2,63% 1,405 ευρώ 

Ισορροπία πωλητών – αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές αναδείχθηκαν σχεδόν ισόπαλοι, σε μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο ταμπλό. 

Η μετοχή της Coca – Cola ήταν η θετική πρωταγωνίστρια της ημέρας, κερδίζοντας 2,4% και τα 29,37 ευρώ. Στο 1,9% ακολούθησε η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της Aegean διαμορφώθηκε στο +1,75% και τα 5,23 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε σημαντικά κατά 3% και έκλεισε στα 9,4 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο +1,4% και τα 15,7 ευρώ. Απώλειες κατά 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Mytilineos. 

Συνολικά, 60 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News