Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 16:04
BUSINESS & FINANCE

British Steel: Έως και 50 φορές υψηλότερη η τιμή της ενέργειας στη Βρετανία

British Steel: Έως και 50 φορές υψηλότερη η τιμή της ενέργειας στη Βρετανία

Οι τιμές της ενέργειας έχουν βγει «εκτός ελέγχου» στη Βρετανία σύμφωνα με την British Steel, τοι δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα της χώρας. Η British Steel αναμένει αύξηση έως και 50 φορές και δηλώνει πως είναι απίθανο να παραγάγει κανείς με κέρδος σε ορισμένες ώρες της ημέρας.

Πρόκειται για μία μόνον προειδοποίηση από τις πολλές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, αφού γενικά ο κλάδος της βιομηχανίας έχει θορυβηθεί από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Η British Steel συγκεκριμένα διαμαρτύρεται διότι δραστηριοποιείται σε έναν εξαιρετικά ενεργοβόρο κλάδο, όπου το κόστος του ηλεκτρισμού μπορεί να αποτελέσει ακόμη και το ένα πέμπτο των συνολικών εξόδων παραγωγής χάλυβα. Η βρετανική ομοσπονδία που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις χάλυβα, ονόματι UK Steel, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ορισμένοι παραγωγοί προχώρησαν σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους για κάποιες συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, όταν δηλαδή κορυφώνονται οι τιμές.

Η British Steel εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το μέγιστο της τιμής σε ορισμένες ώρες αγγίζει έως και τις 2.500 λίρες ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο έφττανε κατά μέσον όρο τις 50 λίρες ανά μεγαβατώρα. Η εταιρεία συμπλήρωσε ότι διατηρεί την παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά απηυθυνε έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση και την αρμόδια ρυθμιστική αρχήτ της χώρας για εξισορρόπηση του κλάδου σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Ειδικότερα η εταιρεία τόνισε ότι «είμαστε ήδη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές που πληρώνουν πολύ λιγότερα για το ρεύμα και αυτές οι εκθετικές αυξήσεις διευρύνουν το χάσμα – ιδίως όσο οι αυξήσεις γίνονται εντονότερες στη Βρετανία σε σχέση με άλλα μέρη της Ευρώπης».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News