BUSINESS & FINANCE

Οι τρεις παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα

Πώς θα αξιοποιηθεί το «φουσκωμένο» μαξιλάρι 

Οι τρεις παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα

Η χώρα έχει έρθει πιο κοντά στο πολυπόθητο όριο της επενδυτικής βαθμίδας μετά και από την τελευταία αναβάθμιση από τον οίκο DBRS. Στόχος του υπουργείου Oικονομικών είναι η χώρα να βρεθεί στο όριο του investment grade μέσα στο 2023. Τρεις παράγοντες είναι αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία να κερδίσει ξανά την επενδυτική αξιοπιστία.

Ταμείο Ανάκαμψης

Με την αξιοποίηση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη αλλά και να αυξήσουν τις επενδύσεις. Τα επόμενα χρόνια θα μπουν στην οικονομία 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια), ποσό που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μαζί με την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μείωση των κόκκινων δανείων 

Δεύτερο βήμα αποτελεί η μείωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ (ή 20,3% του συνόλου των δανείων) Τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019(ήταν 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019) και κατά περίπου 78 δισ. ευρώ από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει, τον Μάρτιο του 2016 (ήταν 107,2 δισ. ευρώ).Στόχος είναι το ποσοστό των κόκκινων δανείων να πέσει σε μονοψήφια ποσοστό εντός του 2022.

Ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων

Το τρίτο στοιχείο που θέτουν και οι οίκοι αξιολόγησης είναι να συνεχίζει να υπάρχει ένα ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτή τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κοντά στα 40 δισ. ευρώ. Το υψηλό ποσό του μαξιλαριού δίνει την ευελιξία στον οικονομικό επιτελείο να δρομολογήσει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η συζήτηση. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η αναδιάρθρωση του δανεισμού του ΔΝΤ ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου.

Συγκεκριμένα εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής οφειλής ύψους 1,857 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022. Στο τραπέζι βρίσκεται και η προεξόφληση μέρους των διακρατικών δανείων του GLF, που είχε υπογραφεί στο πρώτο μνημόνιο. Ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά κατ’ αρχήν τις προεξοφλήσεις των δόσεων της διετίας 2022 – 2023 ύψους περίπου  2,7 δισ. ευρώ. 

Οι τρεις παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα-1
Πηγή: Εθνική Τράπεζα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News