BUSINESS & FINANCE

Επίδομα ανεργίας: Πιλοτικά οι αλλαγές – Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση

Επίδομα ανεργίας: Πιλοτικά οι αλλαγές – Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση

Το υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ προχωρούν στον ανασχεδιασμό των παθητικών πολιτικών απασχόλησης μέσω του νομοσχεδίου που θα έρθει το επόμενο διάστημα. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο όσον αφορά τις ενεργητικές πολιτικές για την ανεργία, όσο και τις παθητικές αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, έχουν συμπεριληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως στόχο την στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο moneyreview.gr, η μεταρρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές. Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτών των έργων θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά εργασίας πρώτον η αύξηση του επιπέδου κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και δεύτερον η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Θα υπάρχει βεβαίως ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο το οποίο βέβαια δεν έχει οριστεί ακόμη.

Επιπλέον η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου αμοιβαίων υποχρεώσεων που ισχύει επί του παρόντος μεταξύ του ΟΑΕΔ και των ατόμων που αναζητούν εργασία και δεύτερον την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και των παροχών ανεργίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Επίσης η μεταρρύθμιση θα άρει τα αντικίνητρα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων με τη διατήρηση του δικαιώματος τους σε παροχές ανεργίας κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» ως υποχρέωση του άνεργου, με στόχο την επανένταξή του στην αγορά το ταχύτερο δυνατό. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Τα νέα στοιχεία για την ανεργία 

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2021, ανήλθε σε 977.325 άτομα. Από αυτά 577.344 (ποσοστό 59,07%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 399.981 (ποσοστό 40,93%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 324.128 (ποσοστό 33,16%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 653.197 (ποσοστό 66,84%). Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2021, ανήλθε σε 19.408 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 6.329 (ποσοστό 32,61%) και οι γυναίκες σε 13.079 ποσοστό (67,39%).

Επίδομα ανεργίας: Πιλοτικά οι αλλαγές – Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση-1

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News