Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 20:37
BUSINESS & FINANCE

Πώς «απαντά» η Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση

Πώς «απαντά» η Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση

Η εκρητική αύξηση των τιμών της ενέργειας σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να εξετάζουν το ενδεχόμενο διοχέτευσης πακέτων αξίας δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των παρόχων, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με το σενάριο μίας ενεργειακής κρίσης το χειμώνα.

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά την ανταπόκριση της εκάστοτε χώρας στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Καίριο ζήτημα θα είναι βέβαια και η επίδραση στην ανάκαμψη της ευρωζώνης από την πανδημία και κατά πόσον θα επιβαρύνει τα σχέδια των Βρυξελλών για την πράσινη μετάβαση.

Η Ιταλία αναμένεται πως θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα πρόγραμμα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα νοικοκυριά, που ενδέχεται να φτάσει και τα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times. H ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη διοχετεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ για να παρέμβει ευθέων στην ενεργειακή αγορά και να μειώσει τις τιμές του καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ενεργειακών της αναγκών μέσω εισαγωγών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει προσωρινά τον ειδικό φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες. Επίσης, θα εφαρμόσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει να περιοστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνείς αγορές. Αντίστοιχη αναμένεται πως θα είναι και η κίνηση της Ιταλίας.

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει την επιχορήγηση ύψους 100 ευρώ για περίπου 6 εκατ. χαμηλόμισθα νοικοκυριά. Η βρετανική κυβέρνηση επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις εταιρείες ενέργειας με έκτακτα κρατικά δάνεια, ώστε να αποτρέψει τις χρεοκοπίες και τη μετακίνηση των καταναλωτών σε νέους και ενδεχομένους ακριβότερους παρόχους ενέργειας.

Η Equinor, η νορβηγική πετρελαϊκή, η οποία ελέγχεται από το κράτος, δήλωσε σήμερα ότι θα αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύοντας την παραγωγή από δύο περιοχές εξόρυξης στη Βόριειο θάλασσα αρχής γενομένης από αυτή την Παρασκευή. Η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι εξερευνά και άλλα σενάρια προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News