Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 09:29
BUSINESS & FINANCE

O «καυτός» Δεκέμβριος των IPOs

O «καυτός» Δεκέμβριος των IPOs

Ο φετινός Δεκέμβριος αναμένεται να περάσει στην ιστορία ως ένας από τους μήνες με ιστορικό ρεκόρ δραστηριότητας αρχικών δημοσίων εγγραφών. Η προσοχή στρέφεται στην εισαγωγή των μετοχών της DoorDash στην αγορά Nasdaq στις 9 του μηνός. Μία ημέρα αργότερα τα βλέμματα θα στραφούν στο πολυαναμενόμενο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Airbnb.

Οι δύο startups επιδιώκουν να αντλήσουν συνολικά 6,2 δισ. δολάρια μέσω των αρχικών δημοσίων εγγραφών, εκτοξεύοντας τη συνολική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς αναμένεται να υπερβεί το προηγούμενο ρεκόρ 8,3 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2001 και του 2003, όπως προκύπτει από στοιχεία του Βloomberg. 

Από τις αρχές του έτους, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές σε αμερικανικά χρηματιστήρια έχουν φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 156 δισ. δολαρίων.

Εκμεταλλευόμενες τις ευνοϊκές συνθήκες, τόσο η DoorDash όσο και η Airbnb αυξάνουν το ανώτατο όριο τιμών ανά μετοχή κατά τη διαδικασία της αρχικής δημόσιας εγγραφής, όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές και αναμένεται καθεμία να αντλήσει έως και 3,1 δισ. δολάρια, ποσό που τις κατατάσσει μεταξύ των πέντε κορυφαίων αμερικανικών IPOs του 2020.

Μετά το χάος που είχε προκαλέσει στις αγορές η έλευση της πανδημίας και μετά την αβεβαιότητα κατά την αναμονή των αμερικανικών εκλογών, οι εταιρείες και ιδίως οι startups σπεύδουν να… πάρουν σειρά στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μετά τις Airbnb και DoorDash θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη αρχικές δημόσιες εγγραφές πολλών δισ. δολαρίων.

Το «μενού» του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει την Affirm Holdings, που επιτρέπει στους online καταναλωτές να πληρώνουν σε δόσεις για αγορές μέσω Διαδικτύου, την εταιρεία Online βιντεοπαιχνιδιών Roblox και την ContextLogic, μητρική της online εταιρείας λιανικής Wish. Oι αποτιμήσεις τους κατά την αρχική δημόσια εγγραφή υπολογίζονται σε αρκετά δισ. δολάρια.

Στόχος της εταιρείας υπηρεσιών βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb είναι μια κεφαλαιοποίηση 42 δισ. δολαρίων, ενώ για την DoorDash ο πήχυς φθάνει στα 35 δισ. δολάρια. Για την DoorDash, το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την αποτίμηση που είχε εξασφαλίσει κατά τον γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης τον Ιούνιο. Η αξία της Airbnb ανερχόταν μόλις στα 18 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News