Business & Finance Σάββατο 18/09/2021, 10:52
ΕΡΕΥΝΑ IPSOS

Πανδημία και ανεργία οι βασικές πηγές ανησυχίας για τους πολίτες

Πανδημία και ανεργία οι βασικές πηγές ανησυχίας για τους πολίτες

Ο κορωνοϊός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας παγκοσμίως, αν και ο βαθμός προβληματισμού που προκαλεί έχει υποχωρήσει από την έναρξη της πανδημίας. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ipsos, που καταγράφει τον σφυγμό της κοινής γνώμης σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα σε 28 χώρες, ο κορωνοϊός, η ανεργία και η φτώχεια / κοινωνική ανισότητα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους παράγοντες που γεννούσαν ανησυχία στους πολίτες τον Αύγουστο.

Πανδημία και ανεργία οι βασικές πηγές ανησυχίας για τους πολίτες-1

Ειδικότερα, πάνω από το ένα τρίτο (37%) των ερωτηθέντων συμπεριέλαβαν την πανδημία στα τρία σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους σήμερα. Ακολουθεί η ανεργία με 31% και η φτώχεια / κοινωνική ανισότητα, επίσης με 31%, η οικονομική / πολιτική διαφθορά με 29% και το έγκλημα / βία με 25%.

Οι πολίτες στη Μαλαισία είναι εκείνοι που εκφράζουν τη μεγαλύτερη ανησυχία για την COVID-19 (83%), με τους Ιάπωνες και τους Νοτιοκορεάτες να ακολουθούν (63% και 59% αντίστοιχα) ενώ λιγότερο ανήσυχοι για την πανδημία είναι οι Σουηδοί (15%).

Στην κατάταξη που αφορά την ανεργία πιο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Νοτιοαφρικανοί (64%) και ακολουθούν οι Ισπανοί (56%) και οι Ιταλοί (53%). Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό ανησυχίας για την ανεργία και την απασχόληση καταγράφεται στην Ολλανδία (8%) και στη Γερμανία (10%).

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, το 15% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δήλωσε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους σήμερα. Η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται όγδοη στη λίστα των ανησυχιών, ισοψηφώντας με τους φόρους (15%), ενώ μία θέση πιο κάτω βρίσκεται ο πληθωρισμός (13%).

Οι πιο ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή είναι οι Γερμανοί και έπονται οι Αυστραλοί και οι Καναδοί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News