Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 15:00
BUSINESS & FINANCE

Παγκόσμια Τράπεζα: Το κινεζικό σκάνδαλο, η Γκεοργκίεβα και η ακύρωση της έκθεσης Doing Business

Παγκόσμια Τράπεζα: Το κινεζικό σκάνδαλο, η Γκεοργκίεβα και η ακύρωση της έκθεσης Doing Business

Η Παγκόσμια Τράπεζα ακύρωσε την καθιερωμένη έκθεσή της για τη διευκόλυνση του επιχειρείν παγκοσμίως, που φέρει τον τίτλο Doing Business, καθώς έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κορυφαία στελέχη της δέχονταν πιέσεις να αλλοιώσουν τα δεδομένα, που αφορούσαν την κατάταξη της Κίνας και άλλων χωρών.  

Στα στελέχη περιλαμβάνονται μάλιστα τους πρώην επικεφαλής της Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (που σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ) και Τζιμ Γιονγκ Κιμ. Η εξέλιξη συνιστά πλήγμα στην εικόνα της Γκεοργκίεβα, η οποία διαφωνεί με τα συμπεράσματα των ερευνητών. Ως επικεφαλής του ΔΝΤ, του τελευταίου καταφυγίου για πολλές χώρες ανά τον κόσμο, είναι εν μέρει υπεύθυνη να διαχειρίζεται την πολιτική πίεση από κράτη που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Πλήγμα συνιστά η αποκάλυψη και για την Κίνα, της οποίας η κυβέρνηση εμφανίζεται να πιέζει διεθνείς οργανισμούς για να ανεβάσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

Παγκόσμια Τράπεζα: Το κινεζικό σκάνδαλο, η Γκεοργκίεβα και η ακύρωση της έκθεσης Doing Business-1

«Διαφωνώ θεμελιωδώς με τα ευρήματα και την ερμηνεία της έρευνας όσον αφορά στον ρόλο μου στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κ. Γκεορκίοβα. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και εκπρόσωπος του Κιμ δεν απάντησαν σε αίτημα της WSJ για σχόλιο. 

Η εξωτερική έρευνα αφορούσε την αξιοπιστία των δεδομένων της έκθεσης Doing Business και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκεοργκίεβα ενεπλάκη σε πιέσεις προς οικονομολόγους προκειμένου να βελτιωθεί η κατάταξη της Κίνας για το 2018. Η ίδια και άλλοι προσπαθούσαν εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το πόρισμα, να πείσουν την Κίνα να στηρίξει αύξηση της χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Επί χρόνια η έκθεση εκλαμβανόταν ως μία μεγάλη επιτυχία, καθώς έδινε κίνητρο στις κυβερνήσεις να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ερευνητών της WilmerHale, Κινέζοι αξιωματούχοι το 2017 και το 2018 ήθελαν να δουν τη θέση της χώρας τους να βελτιώνεται αισθητά και έτσι οι Κιμ και Γκεοργκίεβα είχαν σειρά συναντήσεων με το προσωπικό, στις οποίες εξέτασαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τροποποιηθεί η μεθοδολογία για να ανέβει η κατάταξη της Κίνας. Η Παγκόσμια Τράπεζα τότε ήταν σε δύσκολες διεθνείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να λάβει κεφαλαιακή αύξησ 13 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι το τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News