Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 14:40
BUSINESS & FINANCE

Οι αεροπορικές χαμηλού κόστους «νικήτριες» της μεταπανδημικής περιόδου

Οι αεροπορικές χαμηλού κόστους «νικήτριες» της μεταπανδημικής περιόδου

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους φαίνεται πως έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των εθνικών αερομεταφορέων στην μετα πανδημική περίοδο, παρότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χορήγησαν μεγάλα πακέτα στήριξης για τη συντήρησή τους από την επέλαση της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές χαμηλού κόστους δείχνουν σαφή σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με τους εθνικούς αερομεταφορείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιχορηγήσεις ή ακόμη και να δεχθούν προνομιακή συμπεριφορά. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι διεθνείς και οι εσωτερικές πτήσεις αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να πλησιάζουν τα επίπεδα της περιόδου πριν από την επέλαση της πανδημίας. Μόνο στην Ευρώπη, η επιβατική κίνηση ήταν κατά 56% χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2019.

Παρόλα αυτά, η βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet ανακοίνωσε ότι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου η κίνηση στα αεροπλάνα της θα φτάσει κατά πάσα πιθανότητα έως και το 60% σε σχέση με την προπανδημική περίοδο. Αντιθέτως η IAG, μητρική της British Airways δήλωσε πως θα φτάσει μόνο στο 45% σε σχέση με την προπανδημική περίοδο.

Η Lufthansa, η οποία επίσης είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Γερμανίας προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει περίπου στο 40% της πληρότητας σε σχέση με το 2019. Από την άλλη πλευρά, η Ryanair ανακοίνωσε ότι για το πλήρες φορολογικό έτους μέχρι το Μάρτιο θα εξυπηρετήσει μεταξύ 90 και 100 εκατ. επιβάτες, δηλαδή μεταξύ 60%-67% της πληρότητας σε σχέση με το φορολογικό έτος που έληγε το Μάρτιο του 2020.

Όπως σχολίασε η Laura Hoy της Hargreaves Land στο CNBC, οι αεροπορικές χαμηλού κόστους επωφελούνται από το γεγονός ότι εστιάζουν στις σύντομες πτήσεις. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και της αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία, οι πτήσεις αυτού του είδους είναι πολύ περισσότερο ελκυστικές στους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την ίδια, δεδομένου ότι η υγειονομική κατάσταση είναι ασταθής και συνεπώς ενδέχεται να σκληρύνουν τα ταξιδιωτικά μέτρα, οι επιβάτες δεν θέλουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα σε αεροπορικά εισιτήρια, που επίσης ευνοεί τις εταιρείες χαμηλού κόστους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News