BUSINESS & FINANCE

«Μπάσιμο» Accor και Fosun στον ελληνικό τουρισμό

Συνάντηση των επικεφαλής της Accor σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Τουρισμού

«Μπάσιμο» Accor και Fosun στον ελληνικό τουρισμό

Περαιτέρω επεκτείνονται στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας η γαλλική πολυεθνική Accor και η κινεζική Fosun Tourism Group μεσω νέων ξενοδοχειακών μονάδων που θα λειτουργήσουν από το 2022. Μάλιστα, σήμερα πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα οι επικεφαλής της Accor, Sébastien Bazin, Πρόεδρος & CEO, και Maud Bailly, Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Νότια Ευρώπη. Οι ίδιοι έχουν προγραμματίσει σειρά επαφών με συνεργάτες τους και, κυρίως, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Θα παρευρεθούν και στην τελετή των επισήμων εγκαινίων του νέου ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της Λάμψα, του Athens Capital, το οποίο θα λειτουργεί με τα χρώματα της Accor στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές από την τουριστική βιομηχανία, οι σχεδιασμοί των ομίλων Accor και Fosun, όπως και άλλων επενδυτικών πλάνων σε τουριστικές υποδομές και ξενοδοχειακά ακίνητα στη χώρα, αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει προσλάβει ο ελληνικός τουρισμός ήδη από το 2013 και ακόμα περισσότερο μετά την επιτυχή λειτουργία του κατά τα δύο έτη της πανδημίας.

Η Accor σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα από το 2022 και έπειτα. Τα ξενοδοχεία αυτά θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των επτά μονάδων που ήδη λειτουργεί στην χώρα. Ειδικότερα το 2022 αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας του Niko Seaside Resort Crete MGallery στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ενώ στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων έχουν ενταχθεί τρείς ακόμα μονάδες, του Banyan Tree Varko Bay στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και των Raffles και Fairmont στη Μύκονο, τις οποίες θα λειτουργεί η Accor.

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της Accor περιλαμβάνει ήδη τέσσερα αθηναϊκά ξενοδοχεία και τρία στην περιφέρεια: το Αthens Capital Hotel – MGallery Collection (Λάμψα), το Novotel Athenes, το Sofitel Athens Airport (Mitsis Group) και το ibis Styles Athens Routes στην πρωτεύουσα, το Αngsana Corfu Resort & Spa by Banyan Tree (York Capital- Β. Κέρτσικωφ) που άνοιξε φέτος ανανεωμένο στην Κέρκυρα, το Mercure Rhodes Alexia (όμιλος Ν. Σουλούνια) στη Ρόδο και το Ibis Styles Heraklion Central στην Κρήτη.

Η Accor S.A., η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού, κατέχει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία, θέρετρα και ακίνητα φιλοξενίας. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη εταιρεία φιλοξενίας στην Ευρώπη και την έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Λειτουργεί σε 5.199 τοποθεσίες σε περισσότερες από 110 χώρες. Η συνολική χωρητικότητά της είναι περίπου 762.000 δωμάτια και λειτουργεί σε μεγάλο εύρος του κλάδου της φιλοξενίας: Luxury (Raffles, Fairmont, Sofitel), premium (MGallery, Pullman, Swissôtel), μεσαίας κλίμακας (Novotel, Mercure, Adagio) και οικονομικές (ibis, hotelF1). Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Issy-les-Moulineaux της Γαλλίας και αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη CAC Next 20 στο Άμστερνταμ. 

Ο κινεζικός όμιλος Fosun Tourism Group ανακοίνωσε από την πλευρά του σχέδια για άνοιγμα τριών νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο όμιλος έχει προγραμματίσει τα εγκαίνια της νέας ξενοδοχειακής μονάδας του Casa Cook στη Σάμο τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το πρώτο νεόδημητο ξενοδοχείο Casa Cook από το 2019. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την Fosun Tourism Group, αναμένεται πως θα ανοίξει και νέο Casa Cook στη Μύκονο όπως και νέο Cook’s Club στην Ιαλυσό της Ρόδου.

H Fosun Tourism ελέγχει την Thomas Cook Tourism, έναν κινεζικό πλέον πάροχο πακέτων διακοπών. Δημιουργήθηκε το 2019, όταν η κινεζική εταιρεία Fosun International αγόρασε το εμπορικό σήμα από την καταρρέουσα Thomas Cook Group και άρχισε να δραστηριοποιείται ξανά τον Σεπτέμβριο του 2020. Προηγουμένως, ο ιδιοκτήτης της Fosun International είχε μερίδιο 7% στη βρετανική Thomas Cook Group. Ωστόσο, η Fosun διαπραγματεύτηκε ένα πακέτο διάσωσης για τον όμιλο τον Αύγουστο του 2019. Ο όμιλος είχε χάσει 1,5 δισ. λίρες εκείνο το έτος. Εκτός από το σήμα της Thomas Cook ελέγχει ακόμα τα εμπορικά σήματα της Atlantis Sanya Resort και Club Med.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News