Business & Finance Κυριακή 6/12/2020, 15:48
ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ παίρνει πάλι το «όπλο» της

Η Λαγκάρντ παίρνει πάλι το «όπλο» της

Μ’ ένα πακέτο πρόσθετης νομισματικής δράσης αναμένεται να αποχαιρετίσει το πρώτο ολοκληρωμένο έτος στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια ανάσχεση της οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως όλα προμηνύουν, θα ανακοινώσει την Πέμπτη (10/12) την επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) τόσο χρονικά (σ.σ. έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή έως τον Ιούνιο του 2022) όσο και ποσοστικά (κατά 500 δισ. ευρώ σε 1,85 τρισ. ευρώ).

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν ακριβώς 12 μήνες, μετά την πρώτη συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Τότε, η Γαλλίδα οικονομολόγος είχε κάνει λόγο για μία ήπια ανάπτυξη της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του έτους, όμως, όλα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η έλευση του κορωνοϊού, η εκατόμβη νεκρών στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων προκάλεσαν μια ιστορική «βουτιά» του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο.

Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες τόνωση της οικονομίας, η Ευρωζώνη δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πειστικά, ενώ ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στο δ’ τρίμηνο είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο διψήφιας ύφεσης για το 2020 σε αρκετές χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η διανομή του εμβολίου και οι προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων δημιουργούν την ελπίδα και την επιθυμία ο επόμενος Δεκέμβριος, όταν η Λαγκάρντ θα συμπληρώνει δύο χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΤ, να είναι λιγότερος δραματικός από τον φετινό.

Όμως, μέχρι τότε έχουμε ακόμη να διανύσουμε 12 ολόκληρους μήνες και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα έχει μεσολαβήσει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News