BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Viohalco «κρατούν» το θετικό πρόσημο

Στις 904 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,35%

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Viohalco «κρατούν» το θετικό πρόσημο

Συγκρατημένη άνοδο εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ παρέχει ισχυρά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα σημάδια στασιμότητας εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,35% και διαμορφώνεται στις 904,27 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (901,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 6,5 μονάδες (από 903,81 έως 910,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο μισό της ημέρας.

Η μετοχή της ΔΕΗ, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί το μεγάλο «χαρτί» της αγοράς, καθώς εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο του 2021, κερδίζοντας περισσότερο από 7%, ως απόρροια της πρόσφατης πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie έναντι 2,1 δισ. ευρώ.

Μία αποκρατικοποίηση, η οποία αν μη τι άλλο βελτιώνει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στην αγορά, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τίμημα των Αυστραλών ξεπέρασε αισθητά τις προσδοκίες της διοίκησης της Επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, οι θετικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκης, φαίνεται ότι έχουν ήδη «ξεθωριάσει», κάτι το οποίο συμβάλλει στην επαναφορά των γνωστών ενδείξεων στασιμότητας, οι οποίες ταλαιπωρούν την ελληνική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί εδώ και αρκετές ημέρες να «ξεκολλήσει» από τα στηρίγματα των 900 μονάδων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναθεώρησε στο 5,9% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 (από 3,9% προηγουμένως).

Στάσιμες οι τράπεζες

Προς επίρρωση των παραπάνω, η «εικόνα» στις τράπεζες εξακολουθεί να προβληματίζει, μην ακολουθώντας την ανοδική τάση της υπόλοιπης αγοράς και παραμένοντας εγκλωβισμένες στο εύρος των 560 – 570 μονάδων. Ενδεικτικά, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), κινούνται στο +0,05% και τις 564,29 μονάδες.

Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επί της ουσίας, διατηρούνται αμετάβλητες, με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να εμφανίζουν οριακά αρνητικό πρόσημο και τις Eurobank και Πειραιώς οριακά θετικό πρόσημο. Όσον αφορά τη μετοχή της Attica Bank, καταγράφει πτώση κατά 2,1% παρά το θετικό ξεκίνημα (+5,6%). Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,39% 1,1455 ευρώ
  • Attica Bank -2,1% 0,1118 ευρώ
  • Eurobank 0,48% 0,84 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,67% 2,512 ευρώ
  • Πειραιώς 0,22% 1,396 ευρώ

«Πρωταγωνίστρια» η ΔΕΗ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ είναι η απόλυτη «πρωταγωνίστρια», καθώς ενισχύεται κατά 7,2% και αναρριχάται στα 10,2 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό για το 2021 και νέο υψηλό 12 μηνών.

Από εκεί και πέρα, άκρως θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Viohalco, η οποία αυξάνεται κατά 3,3% χάρη στην άνοδο της τιμής του αλουμινίου σε υψηλό 13 ετών. Κατά σχεδόν 2% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται στο +1,2%.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες απώλειες καταγράφονται στη μετοχή του ΟΤΕ, ο οποίος υποχωρεί συγκρατημένα στο -1,3% και τα 16,1 ευρώ. Μικρότερου εύρους πτώση εμφανίζουν οι μετοχές των Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Coca – Cola, η οποία διατηρεί την πτωτική τάση εν όψει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News