ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Αλλάζουν όλα στα τέλη κινητής – Το όφελος για τους συνδρομητές

Αλλάζουν όλα στα τέλη κινητής – Το όφελος για τους συνδρομητές

Ώθηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να δώσουν η κάταργηση για συνδρομητές ηλικίας έως 29 ετών και ο οριζόντιος περιορισμός του ειδικού τέλους κινητής στο 10% από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ 24% για κάθε λογαριασμό και ανέρχεται για χρεώσεις έως 50 ευρώ σε 12%, από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ σε 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ σε 18% και από 150 ευρώ και άνω σε 20%. Στο ειδικό τέλος κινητής προστίθεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 24%, με αποτέλεσμα η έμμεση φορολογία (των κινητών επικοινωνιών) στην Ελλάδα να κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6% και να είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.

Αναγνωρίζοντας την υπέρμετρη αυτή φορολογική επιβαρύνση των τηλεπικοινωνιών και κατ’επέκταση των καταναλωτών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι το ειδικό τέλος κινητής και data “μηδενίζεται για τους νέους κάτω των 29 ετών”. Επίσης, “ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022”, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κατά το παρελθόν έχει αναφέρει ότι το ειδικό τέλος κινητής αποτελεί αντιπαραγωγικό μέτρο, καθώς αποτελεί αντικίνητρο στη χρήση. Έχει δε διαπιστωθεί ότι παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα μειώνονται, επειδή περιορίζεται η χρήση.

Τι αλλάζει για συνδρομητές συμβολαίου και καρτοκινητής

Η κατάργηση του ειδικού τέλους, που είχε επιβληθεί “την περίοδο της κρίσης”, όπως ανέφερε ο Κ.Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου θα μειώσει σημαντικά το κόστος των λογαριασμών κινητής και κυρίως των συνδέσεων με συμβόλαιο. Κι αυτό επειδή στην καρτοκινητή τηλεφωνία το τέλος 12%, που επιβάλλεται στην αξία του χρόνου ομιλίας – επικοινωνίας, δεν αναμένεται να μηδενιστεί για τους καταναλωτές έως 29 ετών ή να περιοριστεί στο 10% για όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, σύμφωνα με όσα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Με τα δεδομένα αυτά, στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, την μεγαλύτερη μείωση θα δούν οι νέοι έως 29 ετών για τους οποίους το ειδικό τέλος καταργείται. Για παράδειγμα, σήμερα για χρέωση (χωρίς ΦΠΑ) ύψους 25 ευρώ -ισοδυναμεί με τα πάγια μηνιαία τέλη και τα τέλη χρήσης- αναλογεί τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Εάν στα 28 ευρώ προστεθεί ο ΦΠΑ 24% (επιβάλλεται μετά τον υπολογισμό του ειδικού τέλους, συμπεριλαμβανομένου του τέλους συνδρομητών κινητής), το ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής διαμορφώνεται σε 34,72 ευρώ.

Από το 2022, οι συνδρομητές ηλικίας έως 29 χρόνων, για χρεώση (δηλαδή πάγια μηνιαία τέλη και τέλη χρήσης) 25 ευρώ, θα πληρώσουν συνολικό λογαριασμό 31 ευρώ, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 3,72 ευρώ λόγω της κατάργησης του ειδικού τέλους.

Σημαντική εξοικονόμηση-που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για υψηλές χρεώσεις- θα επιφέρει σε όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές, η οριζόνται μείωση του τέλους στο 10%. Για παράδειγμα, σε χρέωση (χωρίς ΦΠΑ) ύψους 50 ευρώ θα αντιστοιχεί τέλος 10% (από 15% σήμερα), δηλαδή 5 ευρώ. Ο συνολικός δηλαδή, λογαριασμός θα είναι 68,2 ευρώ από 71,3 ευρώ σήμερα.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιλαμβάνουν και επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News