Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 12:03
BUSINESS & FINANCE

Νέο επίκεντρο τεχνολογίας στην Ασία – Με τζίρο 1 τρισ. δολάρια το 2030

Νέο επίκεντρο τεχνολογίας στην Ασία – Με τζίρο 1 τρισ. δολάρια το 2030

Τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχουν παρέλθει από την εκκίνηση της τεχνολογικής μετάβασης στην Ινδία, όποτε η χώρα ξεκίνησε να επενδύει στην άνθιση του σχετικού κλάδου. Πλέον, όμως, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως βρίσκεται επιτέλους προ των πυλών για να απολαύσει τους καρπούς των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μία ολόκληρη νέα γενιά επιχειρήσεων λογισμικού.

Η πανδημία ήταν καταλυτικός παράγοντας στην εξελιξη αυτή, αφού άσκησε πίεση στις επιχειρήσεις παγκοσμίως να επενδύσουν στην ενίσχυση των ψηφιακών τους υποδομών. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της KPMG, οι εταιρείες ξόδεψαν κατά μέσον όρο 15 δισ. δολάρια επιπλέον ανά εβδομάδα το 2020 στην ενίσχυση των τεχνολογικών τους δυνατοτήτων, καθώς προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιχειρήσεις λογισμικού SaaS, οι οποίες προσφέρουν ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση μίας σειράς ζητημάτων, από την ασφάλεια του λογισμικού μέχρι την βέλτιστη απόδοσή του. Για παράδειγμα, η Zoom και η Sap Concur and Salesforce, θυγατρική της Slack είναι εφαρμογές λογισμικού.

Όσον αφορά την Ινδία, ο κλάδος αυτός αναμένεται να έχει τζίρο 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030 και να δημιουργήσει σχεδόν μισό εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με σχετική έκθεση της McKinsey & Co και SaaSBoomi. Ήδη , υπάρχουν περίπου 1.000 τέτοιου είδους εταιρείες στη χώρα, εκ των οποιων οι 10 είναι unicorns ή άλλως startups με αξία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίου.

Επενδύσεις

Μολονότι αυτή τη στιγμή ο σχετικός κλάδος μόλις έχει ξεκινήσει να ανθίζει, έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, πολλοί από τους οποίους συμφωνούν ότι η χώρα είναι πολύ πιθανό να καταστεί τεχνολογικό επίκεντρο σε μερικά χρόνια. Δύο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της Ινδίας, που την καταστούν ελκυστική στους επενδυτές του χώρου: Αρχικά, διαθέτει πολλούς developers, οι οποίοι μιλούν Αγγλικά, ενώ παράλληλα το κόστος πρόσληψής τους αυτή τη στιγμή είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News