Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 11:54
BUSINESS & FINANCE

ΧΑ: Με ώθηση από την Κριστίν Λαγκάρντ ανακτά τις 900 μονάδες

ΧΑ: Με ώθηση από την Κριστίν Λαγκάρντ ανακτά τις 900 μονάδες

Πάνω από τις 900 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η αγορά θεωρεί ευνοϊκές για την Ελλάδα τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι προσδοκίες αυτές αποτυπώνονται, άλλωστε, και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η επιφυλακτική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρήθηκε από τις αγορές ευνοϊκή για την Ελλάδα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για τη πανδημία, PEPP. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αγορές υπό το PEPP, όμως τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει τις στρόφιγγες του χρήματος σύντομα. «Η κυρία δεν κάνει tapering», τόνισε η Λαγκάρντ.

Ως γνωστόν, τα ελληνικά ομόλογα εντάχθηκαν στο PEPP παρότι δεν συμμετείχαν έως τώρα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, λόγω της αξιολόγησης junk. Όταν ερωτήθηκε για το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα όταν τελειώσει το PEPP, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι η συζήτηση είναι ακόμα πρώιμη.

«Υπάρχει η ευρεία εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της τον Δεκέμβριο, είτε με μία αύξηση του APP (δηλαδή του παραδοσιακού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) ή με την επέκταση του PEPP κατά τρεις ή μήνες», λέει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Antoine Bouvet. «Εάν επεκτείνουν το PEPP, αυτό είναι προφανώς υποστηρικτικό ειδικά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Γενικά, παραμένουμε αισιόδοξοι για τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου λόγω της στήριξης της ΕΚΤ», προσθέτει.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,754%.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,43% στις 903 μονάδες. Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημείo στήριξης εντοπίζεται στις 890 μονάδες και αντίστασης στις 910 μονάδες.

Άλλωστε, τα στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για τον Αύγουστο έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αγοραστές στην ελληνική αγορά, με τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται στο 62,8% από 62,7% τον Ιούλιο.

Με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,07%, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,25%, η Alpha Bank κατά 0,69%, η Eurobank κατά 1,40% και η Εθνική κατά 1,29%.

Άνοδος 1,6% για τη ΔΕΗ, 1,35% για τη Lamda Development και 0,61% για τη Jumbo.

Οριακή πτώση 0,19% σημειώνει η Aegean, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι η επιβατική της κίνηση ήταν αυξημένη κατά 70% σε σχέση με το 2020 για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρότι εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι του 2019.

Ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 0,56%, καθώς η εταιρεία έκανε γνωστό ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του 30% της Telekom Romania Mobile Communications S.A ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονιστική έγκριση της πώλησης στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR. Η εταιρεία πλέον κατέχει σχεδόν το 100% της TKRM. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 58,9 εκατ. ευρώ.

Άνοδος 2,04% για τα ΕΛΠΕ, καθώς έγινε αποδεκτή η οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ITALGAS SpA για την αγορά του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή της ΕΛΠΕ).  Η δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 256,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ.

Απώλειες 1,45% σημειώνει η Πλαστικά Θράκης, παρότι η Merit Χρηματιστηριακή σχολιάζει ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων της εταιρείας είναι πολύ καλή, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, της μεγάλης παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών που οδήγησε σε καθαρό ταμείο. Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 234,3 εκατ. ευρώ (+50,8% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 72,5 εκατ. (+178,3% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 48,5 εκατ. ευρώ (+384,1% σε ετήσια βάση).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News