Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 07:00
BUSINESS & FINANCE

PEPP: Τόσο… όσο από την ΕΚΤ – Γιατί οι αγορές δεν θορυβήθηκαν

Οι αποδόσεις των ομολόγων συγχρονίστηκαν με την εκτίμηση ότι το tapering θα είναι αργό και σίγουρα σταδιακό 

PEPP: Τόσο… όσο από την ΕΚΤ – Γιατί οι αγορές δεν θορυβήθηκαν

Ως μετάθεση των αποφάσεων για ουσιαστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στον Δεκέμβριο εξέλαβαν οι επενδυτές τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ για «φρένο» στο PEPP, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις αποδόσεις των ομολόγων. Ποιο είναι το σκεπτικό που φαίνεται να επικρατεί στις αγορές.

Με βάση την παραδοχή ότι η οικονομία ανακάμπτει και ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε γνωστή την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβραδύνει «σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα» τον ρυθμό του έκτακτου – λόγω της πανδημίας – προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), από το σημερινό επίπεδο των 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προς την περιοχή των 70 δισ. ευρώ.

Η απαλή φρασεολογία που χρησιμοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, περί τεχνικής προσαρμογής – εξισορρόπησης του προγράμματος, φανέρωσε στους επενδυτές μια προσπάθεια της Κριστίν Λαγκάρντ αφενός να αφουγκραστεί τα «καμπανάκια» μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας για τα ρίσκα των πληθωριστικών πιέσεων, αφετέρου να παρατείνει περαιτέρω τη χαλαρή νομισματική πολιτική, αναβάλλοντας στην πραγματικότητα κάθε σοβαρή συζήτηση για tapering μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει το ορόσημο της 16ης Δεκεμβρίου για πιθανή «στροφή» της ΕΚΤ και υπ’ αυτήν την έννοια υποδέχθηκαν θετικά τη χθεσινή εξέλιξη. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΕΚΤ δεν αναίρεσε τη βούληση να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων ύψους 1,850 τρισ. ευρώ μέσω του PEPP μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή έως ότου υπάρξουν «αποδείξεις» ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του παγίου προγράμματος για αυτόν τον σκοπό (APP), απορροφώντας 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Καθρέφτης της ψυχραιμίας που κυριάρχησε στις αγορές, τις οποίες έσπευσε να καθησυχάσει η Κριστίν Λαγκάρντ, είναι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και δη του ελληνικού 10ετούς, το οποίο γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση σε διάρκεια τριμήνου, με πτώση περίπου 10 μονάδων βάσης, στο 0,77%. Το spread περιορίστηκε αντίστοιχα στις 116 μονάδες βάσης. Μάλιστα, το κόστος δανεισμού στην πενταετία επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος στο -0,01%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News