BUSINESS & FINANCE

Θα είναι τελικά «πικρότερος» ο καφές;

Θα είναι τελικά «πικρότερος» ο καφές;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη συζήτηση για τις αυξήσεις που αναμένονται να έρθουν στο αγαπημένο «άθλημα» των Ελλήνων, τον καφέ. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο «μην παραξενευτείτε εάν δείτε ο καφές από τα 2 ευρώ, να στοιχίζει τελικά 5 ευρώ». Βέβαια τελικά εννοούσε – όπως εξήγησε – το κιλό του καφέ και όχι τον σερβιριζόμενο.

Αυτό σημαίνει πως το κιλό του καφέ αναμένεται να αυξηθεί κατά 150% γεγονός που θα βάρυνε τελικώς την τσέπη του καταναλωτή καθώς δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί από τα ενδιάμεσα στάδια της αλυσίδας μέχρι να φθάσει στο τραπέζι μας. Διεθνώς πάντως η τιμή του καφέ από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 47%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ ανά άτομο, ήτοι η ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τις 5 δισ. κούπες. Συνολικά καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού. Η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ

Οι επιλογές για την αντιμετώπιση του ακριβού καφέ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που θα έχουν ως στόχο την συγκράτηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον για την ενέργεια. Από τη λίστα βέβαια των μέτρων δεν θα μπορούσε να λείπουν τα αντισταθμιστικά εκείνα ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές του καφέ.

Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά του καφέ. Μια λύση που εξετάζεται είναι η κατάργηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στον καφέ. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚ ισχύει από το 2017 και ανέχεται στα 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, στον καβουρδισμένο καφέ στα 3 ευρώ/κιλό, στον στιγμιαίο καφέ στα 4 ευρώ/κιλό και στα παρασκευάσματα καφέ στα 4 ευρώ/κιλό. Το κράτος εισπράττει περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΦΚ στον καφέ.  

Μετακίνηση σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ;

Ο ΦΠΑ στον καφέ στη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε στο 13% (προσωρινά όχι μόνιμα). Ένα από τα μέτρα που αναμένουμε να ακούσουμε στην ΔΕΘ είναι η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ. Βέβαια στο τραπέζι υπάρχουν και πιο τολμηρές προτάσεις όπως μια πρόσκαιρη επιπλέον μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και μετακίνηση του στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News