Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 20:25
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τι γίνεται όταν οι φθηνές μετοχές «βγαίνουν» μπροστά

Τι γίνεται όταν οι φθηνές μετοχές «βγαίνουν» μπροστά

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ξεπεράσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, σιγά-σιγά οι φθηνότερες μετοχές αρχίζουν και υπεραποδίδουν, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. 

Ήδη μάλιστα, ο αντίκτυπος στα χρηματιστηριακά ταμπλό έχει καταστεί ευρέως εμφανής, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να καταγράψουν τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη (σ.σ. για τον Νοέμβριο) τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών. 

«Οι αγορές έχουν καταφέρει να ανακάμψουν και στις τελευταίες 14 περιόδους παγκόσμιας ύφεσης χάρη στην αύξηση της αξίας των φθηνών μετοχών» σημειώνει ο Ίαν Μάτλερ, αναλυτής της JP Morgan Asset Management. 

Η ευκαιρία των μικρών

Καθ’ όλη τη διαρκεια του 2020, υπήρχαν διάφορες εταιρείες, οι οποίες παρά την πανδημία παρουσίαζαν αξιοσημείωτη αντοχή στους δείκτες κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σουηδικής Sinch ή της γερμανικής HelloFresh SE. Αμφότερες ήταν δύο μετοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν υποτιμημένες σε σχέση με τα εταιρικά μεγέθη.

Αυτό, ωστόσο, άλλαξε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι επενδυτές ξεκίνησαν να αποτιμούν τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και την επιτυχή έκβαση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Από τότε έως σήμερα, ο δείκτης MSCI Europe έχει καταγράψει άλμα κατά 23%.

Εφόσον αυτή η τάση συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αυτό αναμένεται να σηματοδοτήσει την προσέλκυση ακόμη περισσότερο κεφαλαίων στη Γηραιά Ήπειρο. «Η Ευρώπη είναι μια αγορά εταιρικών αποτελεσματων. Οι ΗΠΑ είναι μια αγορά ανάπτυξης» σχολιάζει ο Κάσπερ Έλμγκριν, αναλυτής της Amundi S.A. 

Άλλωστε, από το το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι αξίες των μετοχών σταθερά υπεραπόδιδαν σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, καθώς τα μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών καθιστούσαν τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες σαφώς πιο ελκυστικές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News