BUSINESS & FINANCE

Αλλάζει όψη ο σταθμός Λαρίσης

Αλλάζει όψη ο σταθμός Λαρίσης

Στη δημοπράτηση της συνέχειας του έργου που ολοκληρώθηκε το 2017, δηλαδή της δεύτερης φάσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών (πρώην Λαρίσης) προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το έργο προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που περιλαμβάνει την υλοποίηση των υπολειπόμενων εργασιών σιδηροδρομικής υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης στο Σ.Σ. Αθηνών και τη σύνδεσή του με το μετρό.

Σήμερα, ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης, που συνδέει, μεταξύ άλλων, την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, δεν συνδέεται χωροταξικά απευθείας με το Μετρό, με τους επιβάτες του τρένου να χρειάζεται να διανύσουν μία συγκεκριμένη απόσταση για να επιβιβαστούν στο μετρό. Αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, έρχεται να λύσει το συγκεκριμένο έργο που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, αλλά κι εργασίες υποδομής κι επιδομής (εκεί που «πατούν» οι τροχοί του συρμού).

Το σιδηροδρομικό έργο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας, ανήκει στο «πακέτο» έργων συνολικού προϋπολογισμού 374 εκατ. ευρώ που δημοπράτησε η ΕΡΓΟΣΕ, περιλαμβάνοντας (μεταξύ άλλων):

-την πλήρη κατασκευή των νέων αποβαθρών και των στεγάστρων τους και την θεμελίωση των μελλοντικών εγκαταστάσεων των νέων επιπέδων 1 και 2

-την ολοκλήρωση της κατασκευής της μεγάλης υπόγειας πεζοδιάβασης του Σ.Σ. Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου του κελύφους των καταστημάτων εντός της υπόγειας διάβασης, τις σκάλες και τις κυλιόμενες κλίμακες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.

-την κατασκευή της Νότιας εισόδου του Σ.Σ. Αθηνών και τη σύνδεση με το Αττικό Μετρό. Απαιτείται να προηγηθεί η καθαίρεση μέρους του υπάρχοντος κτιρίου του Σ.Σ. Αθηνών (κατάστημα ΟΠΑΠ) και να αποκατασταθεί η πλαϊνή όψη του κτηρίου αφότου λάβουν χώρα οι αναγκαίες παρεμβάσεις

Για το έργο, του οποίου η πρώτη φάση ξεκίνησε να υλοποιείται το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2017, έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών η 18η Οκτωβρίου, με την αποσφράγισή τους να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News