Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 20:52
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Σίτι του Λονδίνου: Πώς θα γίνει ξανά ελκυστική η βρετανική πρωτεύουσα

Σίτι του Λονδίνου: Πώς θα γίνει ξανά ελκυστική η βρετανική πρωτεύουσα

Eκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους σε τράπεζες και να καταστήσει πιο εύκολη τη διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού από το εξωτερικό, απηύθυνε ομάδα άσκησης πίεσης από το Σίτι, προκειμένου να μπορέσει το Λονδίνο να εκθρονίσει τη Νέα Υόρκη ως κορυφαίο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο την επόμενη πενταετία. 

Πρόκειται για ιδέες που έχει ήδη εξετάσει η βρετανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, καθώς το Σίτι του Λονδίνου προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά το Brexit. «Με βάση ορισμένα μέτρα, η Βρετανία χάνει συνεχώς έδαφος: το Λονδίνο βλέπει κάθε χρόνο να ανοίγει το χάσμα με τη Νέα Υόρκη, ενώ την ίδια στιγμή άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα κερδίζουν έδαφος», επισημαίνεται στο έγγραφο που έστειλε το λόμπι του Σίτι στη βρετανική κυβέρνηση.   
  
Η Νέα Υόρκη υποσκέλισε το Λονδίνο το 2018, επισημαίνει το λόμπι, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό μητροπολιτικό κέντρο έχει προβάδισμα και στις αρχικές δημόσιες εγγραφές. «Αυτό που χρειάζεται να κάνει η Βρετανία είναι να εστιάσει στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο. 
 
Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενορχηστρώσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστήσει την αγορά κεφαλαίου του Λονδίνου περισσότερο ανταγωνιστική και στο πλαίσιο αυτό η ομάδα άσκησης πίεσης του Σίτι έρχεται να συμπληρώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί και σε αλλαγές σε επίπεδο φορολογίας, βίζας και άλλων κανονισμών. Επίσης, για να μπορέσει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, το Λονδίνο θα πρέπει να εξασφαλίσει σταθερές επενδύσεις και ικανότητες στη διαχείριση κινδύνου.

Το ποσοστό φορολογίας για μία τράπεζα στο Λονδίνο κυμαίνεται στο 46,5%, 13% υψηλότερα από τον φόρο που καταβάλει μία τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News