Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 12:49
BUSINESS & FINANCE

Χαμηλές πτήσεις στις 915 μονάδες για το ΧΑ

Χαμηλές πτήσεις στις 915 μονάδες για το ΧΑ

Το σκηνικό των μικρών μεταβολών συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ, που έδειξαν ανάπτυξη 16,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, οι πολύ ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους εμπλεκόμενους στην αγορά. Και ενώ είναι πλέον σαφές ότι ο πήχυς για την ανάπτυξη του 2021 ανεβαίνει, αυτό φαίνεται πως είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, γύρω στις 12:45, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,03% στις 915 μονάδες. Οριακή πτώση 0,06% σημειώνει ο FTSE Large Cap και άνοδο 0,23% ο FTSE Mid Cap.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την JP Morgan, το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι από τα πιο φθηνά της Ευρώπης, καθώς οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν discount 20% με βάση το P/E και 67% με βάση το P/Book έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν P/E 12,6, την ώρα που ο μακροπρόθεσμος μέσος όρους τους διαμορφώνεται στο 12,9. Με discount 20% έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη έπειτα από τις αυστριακές.

Το P/Book του ελληνικού χρηματιστηρίου διαμορφώνεται στο 0,8, έναντι 1,8 που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος. Το discount έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου με βάση αυτό το κριτήριο (67%), καθιστά το ΧΑ την φθηνότερη αγορά στην Ευρωζώνη.

Αυτή την ώρα, απώλειες 0,21% σημειώνει η Eurobank, ενώ οριακή άνοδο 0,09% εμφανίζει η Alpha Bank, 0,04% η Εθνική και 0,07% η Τρ. Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank βγαίνει σήμερα στις αγορές για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred). Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει και η τιμολόγηση αναμένεται μέσα στην ημέρα.

Χθες, η Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση των senior preferred ομολόγων των Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Κατά 0,08% υποχωρεί η Jumbo. Οι πωλήσεις της εταιρείας εμφάνισαν αύξηση 3% τον Αύγουστο, με το οκτάμηνο να εμφανίζει αύξηση 9%. Ωστόσο, η Jumbo τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν υποχωρούν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το κόστος μεταφοράς όπως διαμορφώνεται σήμερα «παράλογο».  

Πτώση 0,13% για τη Mytilineos, 0,40% για τη ΔΕΗ και 0,68% για τον ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News