BUSINESS & FINANCE

Το πακέτο της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το πακέτο της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το «άλμα» της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στο τι θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο καθώς πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα της πανδημίας. Μετά και τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ η κυβέρνηση θα βάλει και τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο της ΔΕΘ αξιοποίωντας κάθε χιλιοστό του δημοσιονομικού χώρου που μπορεί να προκυψει. Έτσι ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονική θα ανακοινώσει ένα διανθισμένο πακέτο μέτρο για το επόμενο διάστημα.Το πακέτο θα περιέχει  φοροελαφρύνσεις αλλά και σε μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Το διανθισμένο λοιπόν πακέτο  μέτρων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει  σε πρώτη φάση μέτρα έναντι των αυξήσεων που αναμένονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και μπορούν να φθάσουν το 50%.

Οπότε τα μέτρα θα πρέπει να είναι ικανά ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις και  να μην βγουν από τη πρίζα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσο αναφορά τα νοικοκυριά στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν την επιδότηση των νοικοκυριών ιδίως των ευάλωτων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις που μπορούν να προκύψουν.

Παρόλα αυτά ένα τέτοιο μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Στο τραπέζι υπάρχει και η έμμεση στήριξη των νοικουριών και των επιχειρήσεων ενάντια των επικείμενων αυξήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατεύθυνση κάποιων εσόδων από τα δικαιωμάτα των ρύπων  στους προμηθευτές ώστε οι προμηθευτές να μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις και εν τέλει να μην μετακυλιστούν στον καταναλωτή.

Σε περίπου ένα μήνα αρχίζει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο πέρυσι έκανε πρεμιέρα στο 0,79 ευρώ/λίτρο ενώ φέτος αναμένεται η τιμή του να ανοίξει κοντά στο 1 ευρώ το λιτρό- μια αύξηση περίπου 20%. Αυτόματα σημαίνει πως ο λογαριασμός και μόνο για την θέρμανση ενός νοικοκυριού αυξάνεται 20% κάτι το οποίο πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν.

Βέβαια δεν είναι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί κατά 84% από την αρχή του χρόνου. Οπότε στο τραπέζι βρίσκεται και ο ανασχεδιασμός-αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στο οποίο από την προηγούμενη χρονιά έχει ενταχθεί και η επιδότηση του φυσικού αερίου.

Για τον πικρό καφέ που αναμένεται να πιούμε, καθώς οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί κατά 47% διεθνώς και όπως φαίνεται οι αυξημένες τιμές θα αρχίσουν να περνούν και στο καταναλωτή ,η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ.

Στο τραπέζι και η κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ.Τα δυο αυτά μέτρα αλλάζουν σίγουρα τα δεδομένα και στην αγορά του καφέ. Το κράτος εισπράττει από τον ΕΦΚ πει στα 130 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Πάντως από το οικονομικό επιτελείο εξηγούν πως οι ανατιμήσεις είναι παροδικές  και  θα  υπάρξουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News