Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 17:17
BUSINESS & FINANCE

Η τελευταία ευκαιρία για τις αεροπορικές

Χριστούγεννα και e-εμπόριο αλλάζουν την κατάσταση

Η τελευταία ευκαιρία για τις αεροπορικές

Μπορεί το 2020 να αποτελεί ένα καταστροφικό έτος για τις αεροπορικές εταιρείες, εξαιτίας της καθίζησης της ταξιδιωτικής κίνησης, όμως ο Δεκέμβριος αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία, προκειμένου να «σώσουν» ό,τι μπορούν.

Κι αυτό, διότι η ραγδαία εκτίνηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ως απόρροια του κορωνοϊού, έχει οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες μεταφορών και logistics. Και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία.

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια αξιοσημείωτη τόνωση στη ζήτηση για αερο-μεταφορές εμπορευμάτων και φορτίων. 

Το έλλειμμα σε αεροσκάφη 

Παραδοασιακά, οι εμπορικές μεταφορές πραγματοποιούνται κατά 50% από επιβατικά αεροσκάφη και κατά 50% από αεροσκάφη – φορτηγά. Με δεδομένη, όμως, την καθήλωση ενός μεγάλου μέρους του στόλου των επιβατικών αεροπλάνων, τα αεροσκάφη – φορτηγά έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

Όμως, ο διαθέσιμος στόλος των αεροσκαφών – φορτηγών δεν επαρκεί, αυτή τη στιγμή, για να καλύψει την απρόσμενα υψηλή ζήτηση για αερομεταφορές, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εβδομάδων του Δεκεμβρίου.

Υπό αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν -έστω και την ύστατη στιγμή- αεροπλάνα, προκειμένου να μεταφέρουν δώρα κι άλλα αγαθά σ’ όλο τον κόσμο. «Δεν υπάρχουν αρκετά φορτηγά – αεροπλάνα για να ικανοποιηθεί η ζήτηση» σχολιάζει ο διευθυντής του αεροδρομίου Χίθροου, Τζον Χόλαντ-Κάι.

Τεράστια η ζήτηση για αερο-μεταφορές

Παρότι οι παγκόσμιες μεταφορές εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 25% από τις αρχές του έτους -σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αερομεταφορικής Ένωσης (ΙΑΤΑ)- η ζήτηση για αεροπορικές μεταφορές έχει αυξηθεί εκ νέου το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, μόνο κατά τη διάρκεια της Black Friday, οι Αμερικανοί δαπάνησαν σε ηλεκτρονικές αγορές περίπου 9 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 21,5% σε σχέση με το 2019, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την άνοδο του e-εμπορίου.

H τεράστια ζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές, όπως προαναφέρθηκε, έχει προκαλέσει και ορισμένα βασικά προβλήματα, με κυριότερο το έλλειμμα σε φορτηγά – αεροσκάφη, κάτι το οποίο αποδίδεται στη μη ετοιμότητα των εταιρειών του κλάδου να ανταποκριθούν στη νέα τάξη πραγμάτων.

Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα επιβατικά αεροπλάνα, μεγάλου μεγέθους, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω της μειωμένης ζήτησης για μακράς διάρκειας πτήσεις. Σ’ αντίθεση, με τα μικρότερα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον για εγχώριες ή σύντομες διεθνείς πτήσεις.

Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές επιλέγουν τη μετατροπή των επιβατικών αεροσκαφών σε εμπορικών. Από τις αρχές του έτους, για παράδειγμα, έχουν λάβει χώρα περισσότερες από 2.000 τέτοιου είδους μετατροπές.

Ενδκεικτικά, τα superjumbo Α380 της Emirates, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 50 τόνους εμπορευμάτων, έχουν επιστρατευτεί εξ ολοκλήρου για τη μεταφορά εμπορευμάτων. 

«Είδαμε την ευκαιρία και ξέραμε ότι ο υπάρχων στόλος φορτηγών – αεροσκαφών δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση» δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Emirates SkyCargo, Ναμπίλ Σουλτάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News