Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 08:18
BUSINESS & FINANCE

Τιμές ρεύματος: Μέτρα – ασπίδα για τα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει το ΥΠΕΝ

Στο τραπέζι η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Τιμές ρεύματος: Μέτρα – ασπίδα για τα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει το ΥΠΕΝ

Μία δέσμη εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό του αντίκτυπου της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό εξέταση είναι η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Στα μέτρα που διερευνώνται για τη χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.

Στο τραπέζι έχει επίσης το ενδεχόμενο να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αν και με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

πως προκύπτει από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου. Σημειώνεται ότι πέρυσι λόγω της πανδημίας είχε υποχωρήσει κάτω και από τα 40 ευρώ. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, άγγιξαν τα 52 ευρώ ανά τόνο το β΄ τρίμηνο του έτους έναντι 22-27 πέρυσι.

Χρ. Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων – Πώς θα αναχαιτιστεί

Στο θέμα των ανατιμήσεων αναφέρθηκε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το φαινόμενο θα είναι παροδικό και προανεγγέλλοντας μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη των οικονομικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά. Επισήμανε ωστόσο πως παρά το κύμα ανατιμήσεων ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο 1,4 % όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν 3%.

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα είναι παροδικό. Όταν εξισορροήσουν η προσφορά με τη ζήτηση τότε οι τάσεις αυτές θα εξομαλυνθούν» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει γενναία την ελληνική οικονομία με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της ανεργίας και αύξηση του διαθεσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Παράλληλα – όπως είπε – έχουν δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από τα υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης για τον έλεγχο της αγοράς. Επιπλέον, πρόσθεσε, θα υπάρξουν και κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News