Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 13:34
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Παγκόσμιο και συγκυριακό το φαινόμενο των ανατιμήσεων

Χρ. Σταϊκούρας: Παγκόσμιο και συγκυριακό το φαινόμενο των ανατιμήσεων

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ οι αυξήσεις είναι συγκυριακές και θα υποχωρήσουν το 2022.

«Πρόβλημα πληθωρισμού υφίσταται όταν οι ανατιμήσεις δεν είναι παροδικές αλλά αποκτούν πιο μόνιμα χαρακτηριστκά» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και πρόσθεσε «υπάρχουν ανατιμήσεις και πληθωριστικές πιέσεις που η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι είναι συγκυριακές και θα υποχωρήσουν εντός του 2022». Όπως είπε, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στη γρηγορότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά όμως η προσφορά – η παραγωγή και οι μεταφορές – δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως από το σοκ της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανατιμήσεις.  

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εδράζεται κυρίως στις αποφάσεις της ΕΚΤ. «Εύχομαι να είναι οι ορθές και να ακολουθηθεί ο δρόμος που ακολουθείται σημερα για να μην δημιουργηθούν πληθωριστικές προσδοκίες» είπε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ελληνκή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών με μειώσεις φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση της ανεργίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, οπως είπε, θα υπάρξει μία σειρά από ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, «βρίσκοντας τις βέλτιστες λύσεις συνολικά ως ελληνική κυβέρνηση».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News