Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 13:15
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Ελλάδα δεν κλείνει τα σύνορα στους Αμερικανούς

Γιατί η Ελλάδα δεν κλείνει τα σύνορα στους Αμερικανούς

Να κρατήσει ανοικτά τα σύνορά της για τους Αμερικανούς, τουλάχιστον έως το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, προτιμά η Ελλάδα, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναφέρει τους περιορισμούς για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα των χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδεύουν στις 27 χώρε-μέλη χωρίς πρόσθετους περιορισμούς για τον κορωνοϊό, δεν αποτέλεσε έκπληξη.  

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ έφερνε τη χώρα πάνω από το όριο που χρησιμοποιεί το European Centre for Disease Prevention and Control, για να χαρακτηρίσει μία χώρα ως ασφαλή.

Όμως πίσω από το ευρωπαϊκό «μπλόκο» υπήρξαν πιθανότατα και πολιτικοί λόγοι, καθώς πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άρει μέχρι και σήμερα την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες ο προηγούμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, οι Αμερικανοί τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο στην περίπτωση αναγκαίου ταξιδιού ή εάν είναι εμβολιασμένοι. Όμως, η συμμόρφωση με την απόφαση είναι στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων.

Ήδη, η Αθήνα έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορά της στους Αμερικανούς τουρίστες, κάτι που αποτυπώθηκε την Παρασκευή και στη NOTAM που εκδόθηκε. Την ίδια στάση τηρεί και η Ισπανία.

Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν άμεσα σχέδια να αλλάξουν τους κανόνες που ισχύουν για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.  Όμως η Ιταλία και η Ολλανδία άλλαξαν πρόσφατα τους όρους για την είσοδο Αμερικανών στη χώρα.  

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες έχουν στηρίξει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό φέτος, καθώς οι ελληνικοί προορισμοί βρέθηκαν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους. Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης είναι το γεγονός ότι η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta ψάχνει να προσλάβει αεροσυνοδούς που μιλούν ελληνικά για τις πτήσεις της. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίχθηκε φέτος το καλοκαίρι όχι μόνο από τις υψηλές ροές Αμερικανών τουριστών αλλά και από τη «γενναιοδωρία» τους,  καθώς με κατά κεφαλήν δαπάνη που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά ταξίδι, είναι η κατηγορία ταξιδιωτών που ξοδεύει τα περισσότερα στην Ελλάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News