Business & Finance Κυριακή 5/09/2021, 22:01
BUSINESS & FINANCE

Τα επιχειρηματικά deals φέτος θυμίζουν 2007

Ανατρεπτική η δυναμική του - κατά προηγούμενες χρονιές - «ήσυχου» Αυγούστου

Τα επιχειρηματικά deals φέτος θυμίζουν 2007

Έπειτα από ένα καλοκαίρι αλλεπάλληλων επιχειρηματικών συμφωνιών, οι οποίες ξεπερνούν τα 4 τρισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου, η παγκόσμια σκηνή του επιχειρείν είναι έτοιμη να να αξιοποιήσει την φθηνή ρευστότητα και να δώσει ώθηση στα κέρδη της.

Παρότι συνήθως ο Αύγουστος είναι ένας από τους πιο «ήσυχους» μήνες από άποψη συμφωνιών, φέτος πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες ύψους 500 δισ. δολαρίων παγκοσμίων. Αντιθέτως, πέρυσι ο Αύγουστος σηματοδότησε την πραγματοποίηση συμφωνιών αξίας 289 δισ. δολαρίων, ενώ πριν την επέλαση της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2019, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες αξίας 275 δισ. δολαρίων.

Η φετινή ώθηση οφείλεται εν μέρει στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, στα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν από ιδιωτικές επιχειρήσεις και την μερική επιστροφή στα γραφεία.

Το ποσό των εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτοξεύθηκε στα 3,9 τρισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Την ίδια περίοδο πέρυσι, είχαν σημειωθεί αντίστοιχες συμφωνίες μόλις της μισής αξίας, ενώ το 2019 2,6 τρισ. δολαρίων.

Δυναμική μέχρι το τέλος του έτους

Στην περίπτωση που συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, τότε η συνολική δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων φέτος πρόκειται να ξεπεράσει τη δραστηριότητα του 2007. Εκείνη την χρονιά, λίγο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το σχετικό ποσό είχε ανέλθει στα 4,3 τρισ. δολάρια.
«Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να παράγουν κέρδη ρεκόρ, να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρέος και να βλέπουν υψηλές τιμές μετοχών, είναι δύσκολο να δούμε επιβράδυνση στη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στους επόμενους έξι με 12 μήνες», δήλωσε στους Financial Times o Frank Aquila της δικηγορικής εταιρείας Sullivan & Cromwell.

Η πλειονότητα των σχεδόν 40.000 επιχειρηματικών συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί από την αρχή του έτους αγγίζουν τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν διασυνοριακές συνεργασίες ηχηρών ονομάτων. Ενδεικτικά, η General Electric δεσμεύτηκε να πωλήσει τη μονάδα μίσθωσης αεροσκαφών στην ιρλανδική ανταγωνιστική εταιρεία AerCap έναντι 30 δισ. δολαρίων. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε η μάχη μεταξύ των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών εταιρειών του Καναδά για τη διεκδίκηση της Kansas City Southern έναντι 31 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News